BiH
0

Upravni odbor RTV FBiH: Osuda pritisaka na uređivačku politiku

FENA
Upravni odbor RTVFBiH najoštrije osuđuje različite vrste pritisaka prema RTVFBiH "kojima je cilj uništavanje njezine nezavisne uređivačke politike i pretvaranje u služavku određenih političkih koncepata i političkih moćnika".

Kako se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora (UO) ove medijske kuće prof. dr. Slavo Kukić navodi, već mjesecima se preko istrumenata vlasti, pri čemu iz svega toga nisu isključeni ni najviši organi vlasti - vlade i parlamenti, atakira na RTVFBiH, njezin UO, menadžment i same novinare.

"RTVFBiH je na udaru kao javni servis građana, vlast je želi pretvoriti u državnu i partijski kontroliranu radio-televiziju".

Kako se u saopćenju navodi, UO je odlučan istrajati na kursu razvijanja RTVFBiH kao javnog RTV servisa, radija i televizije koji su u službi građana i na kursu kritičkog propitivanja društvene i političke prakse u Federaciji BiH i cijeloj zemlji.

Ovaj UO je odlučan istrajati na kursu koji je trasirao u prethodnih šest godina i zahvaljujući kojem je RTVFBiH, uprkos brojnim poteškoćama, preprekama i pritiscima, izrasla u daleko najutjecajniji elektronski medij u BiH.

Istovremeno, UO RTVFBiH želi informirati javnost da će o svim pritiscima, kojima je izložen, informirati institucije međunarodne zajednice u BiH, kao i druge evropske institucije koje se bave slobodama medija i javne riječi, kao jednim od temeljnih principa modernog demokratskog svijeta.

Nadalje, UO RTVFBiH najoštrije osuđuje i prijetnje upotrebom fizičke sile od premijera RS-a Milorada Dodika iznesene u programu HRT-a prema uredniku Informativnog programa FTV-a Bakiru Hadžiomeroviću.

"Taj, u biti čin demostracije političke sile od strane lidera najveće političke stranke u BiH, njegove izjave i djelovanje, samo su nastavak brutalnog medijskog, političkog, financijskog i zakonodavnog pritiska na samostalno programsko i institucionalno funkcioniranje RTVFBiH. No, one neće utjecati na principijelan kurs RTV FBiH" navodi se u saopćenju.