BiH
1

Upravni odbor PIC-a razmatra situaciju u FBiH

SRNA
Sa sjednice PIC-a (Foto: Arhiv)
Sa sjednice PIC-a (Foto: Arhiv)
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH sastat će se danas da bi razmotrio političku situaciju u Federaciji BiH.

U OHR-u ističu da potreba za funkcionalnim institucijama FBiH, posebno Ustavnim sudom, nikad nije bila veća, imajući u vidu trenutne sporove u federalnoj Vladi.

"Odgovornost izabranih zvaničnika prema Federaciji i njenim građanima je i dalje jednako obavezujuća. To je dužnost koju su preuzeli kada im je izborno tijelo dalo mandat i kada su položili svečane zakletve", navode u OHR-a.

Iz OHR-a podsjećaju da je Upravni odbor PIC-a ranije pozvao vlasti da obezbijede odgovarajuće funkcionisanje institucija FBiH, te da je visoki predstavnik u konsultacijama sa međunarodnom zajednicom o ovom pitanju.

"Jasna poruka međunarodne zajednice jeste da niko ne treba da dalje destabilizuje situaciju", ističu u OHR-u.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić rekla je ranije Srni da je za svaku osudu da institucije i lideri u FBiH nisu mogli da omoguće funkcionisanje Ustavnog suda u ovom entitetu i uspostavljanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Svjedoci smo da zvaničnici na najvišem nivou stavljaju interese svojih političkih stranaka iznad interesa građana i funkcionalnih institucija demokratije", naglasila je Radetić.

Kandidat za sudiju Ustavnog suda FBiH Šahbaz Džihanović dobio je podršku Doma naroda Parlamenta FBiH, ali ne i Kluba Bošnjaka, koji je pokrenuo mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pa će on moći biti sudija tek nakon što se o tome izjasni Ustavni sud FBiH.

Dom naroda dao je saglasnost i na imenovanje Mladena Srdića, dok kandidat iz reda Hrvata Dragica Dragičević nije dobila podršku.

Od 2008. godine, zbog nedovoljnog broja sudija Ustavnog suda FBiH, onemogućeno je djelovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.