BiH
0

Upravni odbor PIC-a o pet ciljeva i dva uvjeta za tranziciju OHR-a

FENA
Situacija u BiH i refomski procesi teme su koje će biti razmatrane na dvodnevnom zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), koje počinje danas u Sarajevu.

Očekuje se da članovi Upravnog odbora PIC-a razmotre ispunjavanje pet ciljeva i dva uvjeta koje je PIC ranije definirao da bi došlo do tranzicije Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU.

Pet ciljeva koje organi BiH treba da realiziraju prije zatvaranja OHR-a su prihvatljiva i održiva rješenja podjele državne imovine i rješenje vojne imovine, kompletna provedba Finalne arbitražne odluke za Brčko, fiskalna održivost i zaživljavanje vladavine zakona.

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor PIC-a je definirao i dva uvjeta, a to su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i pozitivna procjena PIC-a o situaciji u BiH.

Članovi Upravnog odbora PIC-a danas će prvo održati sastanak u 17.30 sati u zgradi institucija BiH s liderima vladajućih političkih partija u BiH, a sutra ujutro je zakazan njihov sastanak s Vijećem ministara BiH i kolegijima oba doma državnog parlamenta.

Zaključke sa sjednice Upravnog odbora PIC-a trebalo bi da sumira sutra na pres-konferenciji u 15 sati visoki predstavnik Miroslav Lajčak.