BiH
24

Upravni odbor BHRT-a: Finansijska situacija i dalje se pogoršava, bilježimo velike gubitke

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Finansijska situacija BHRT-a se i dalje pogoršava, upozorio je Upravni odbor ovog javnog emitera na današnjoj sjednici.

Prihod od RTV takse i dalje opada, dugovi se gomilaju, a RTV Federacije BiH i RTRS ne izvršavaju svoje zakonske obaveze prema BHRT-u. Gubitak po šestomjesečnom izvještaju premašuje 7 miliona KM.

Ukupna dugovanja FTV i RTRS prema BHRT-u premašuju 22 miliona KM, što je predmet sudskog potraživanja. Konstantni gubici koje bilježi BHRT, rezultat su pada osnovnog prihoda od takse, neuplaćivanja sredstava koja prikupe inkaso službe RTV FBiH i RTRS, i dugovanja Federalne TV za pružene usluge, saopćeno je iz BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a konstatirao je da nerješavanje modela naplate RTV takse sva tri javna emitera dovodi u bezizlaznu sistuaciju. Pokušaji da se ovo pitanje zakonski reguliše, propali su na ljetošnjim sjednicama Zastupničkog doma.

BHRT nije u mogućnosti izvršavati obaveze prema dobavljačima i finansirati osnovne funkcije javnog servisa. Uprkos naporima menadžmenta i uposlenika, i odricanjima koja se poduzimaju unutar BHRT, pitanje egzistencije ovog servisa je krajnje neizvjesno. Upravni odbor sa dramatičnom finansijskom situacijom detaljno će ponovo upoznati nadležne institucije i tražiti zakonsku zaštitu za BHRT.