Ministar Nevenko Herceg
0

"Upravljanje otpadom je strateško pitanje za BiH"

FENA
Nevenko Herceg
Nevenko Herceg
Međunarodna naučno-stručna konferencija „Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji“, održana danas u Zenici, opravdala je očekivanja organizatora, izjavio je federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg.

Po njegovom mišljenju, pitanje zbrinjavanja otpada jedno je od vrlo značajnih ne samo u BiH nego i regiji.

"BiH se nalazi pred značajnom, važnom strateškom odlukom u kojem pravcu krenuti kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. Ne možemo donijeti pravilnike i provedbene procese, prije nego što se država opredijeli za model zbrinjavanja. Ne trebamo zaboraviti da imamo zemlju s dva entiteta i da se u Republici Srpskoj može primijeniti model Republike Hrvatske, dok je stanje u Federaciji BiH složeno. Teško se jednostavno opredijeliti za depozitni ili integralni sistem upravljanja otpadom. Moramo tražiti rješenje koje će biti primjenjivo istovremeno u oba entiteta, ali i u Distriktu Brčko", rekao je Herceg.

Državni sekretari u nadležnim ministarstvima Srbije i Hrvatske, Ivica Radović i Nikola Ružinski koji su prezentirali iskustva u zbrinjavanju otpada u ove dvije države, pohvalili su organizaciju međunarodne konferencije.