Štrajk željezničara u RS-u
0

Uprava ŽRS i sindikati nastavljaju razgovore u petak

SRNA
Uprava "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) i predstavnici svih šest sindikata u ovom preduzeću na današnjem sastanku iznijeli su stavove o aktuelnom i novom kolektivnom ugovoru i dogovorili da novi sastanak bude održan u petak, 11. novembra.

"Tokom današnjeg rada nije bilo govora o bilo kojem članu Kolektivnog ugovora. Razgovarali smo samo da li da se krene sa ponuđenim novim ili starim kolektivnim ugovorom", rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik Sinikata mašinovođa Simo Cvjetinović.

On je rekao da je stav Sindikata mašinovođa tokom sastanka bio da se povuče odluka o stavljanju van snage starog Kolektivnog ugovora, koji bi trebalo da bude polazna osnova za početak narednih razgovora predstavnika Sindikata i Uprave ŽRS. 

"Cijeneći naše i iznesene stavove ostalih predstavnika sindikata - članova radne grupe, najvjerovatnije na nastavku sjednice može doći do dogovora o daljem radu i postupanju obje strane", naveo je Cvjetinović i dodao da će se Sindikat mašinovođa oglasiti saopštenjem. 

Predstavnici svih šest sindikata ŽRS i Uprave ovog preduzeća počeli su danas da usaglašavaju novi kolektivni ugovor kojim će biti riješeno pitanje takozvanog kilometar sata. 

Početne pozicije sindikata i Uprave o pitanju kilometar sata znatno su različite, a sindikati su jednoglasni da je njegova trenutna visina od jedne KM neadekvatna i da je treba promijeniti.

Pregovaračka grupa mašinovođa ŽRS saopštila je danas da su spremni da odmah počnu sa radom i pokrenu vozove, ukoliko se ukinu svi otkazi, suspenzije i odgovornost protiv mašinovođa, a da sve probleme riješe u dogovoru sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.
Predsjednik Nadzornog odbora kompanije ŽRS Borislav Stevanović saopštio je ranije da su mašinovođe danas bezuslovno prekinule štrajk, zahvaljujući autoritetu predsjednika RS Milorada Dodika, a da će sva sporna pitanja u ŽRS biti rješavana dogovorom.

Mašinovođe koje su od 10. oktobra zaustavile vozove traže isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalju isplatu kilometra po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. Uprava ŽRS tvrdi da su mašinovođe nenajavljeno, ne poštujući zakon, obustavile rad.