BiH
0

Uprava ŽRS-a umjesto svojih, angažuje mašinovođe iz Srbije

FENA
Dok mašinovođe Željeznica RS-a čekaju dogovor o zahtjevima zbog kojih su još 10. oktobra obustavili rad, uprava tog javnog preduzeća saopćila je danas da će angažovati mašinovođe iz Srbije.

“Očekuje se dolazak prve grupe mašinovođa iz Republike Srbije koji će svakako doprinijeti povećanju broja teretnih vozova koji saobraćaju u ovom momentu, samim tim i ispunjavanje obaveza prema komintentima i kompletnoj privredi RS”, stoji u saopćenju uprave ŽRS-a.

Ne navode pod kojim uvjetima se angažiraju mašinovođe iz druge zemlje, dok su radnici ŽRS-a u štrajku i traže stimulacije na plaće u iznosu mnogo manjem od nastalih šteta tokom obustave rada.

Mašinovođe koje su obustavile rad već danima su okupljenje u prostorijama dobojskog Centra za kulturu, gdje zajednički čekaju na dogovor o ispunjenju postavljenih zahtjeva.

Uprava, međutim, tvrdi i da, uprkos brojnim pozivima upućenim mašinovođama tog preduzeća da se vrate na posao, nije naišla na adekvatan odziv.

“Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić zadužio je rukovodstvo da obezbijedi neophodan broj mašinovođa. Uprava ŽRS intenzivno radi na angažovanju novih mašinovođa i još uvijek ostavlja mogućnost mašinovođama koji odbijaju da rade da se vrate na posao”, navodi manadžment ŽRS-a.