BiH
0

Uprava Željeznica RS ne pristaje na razgovore sa sindikatima

FENA
Sa današnje konferencije za novinare (Foto: SRNA)
Sa današnje konferencije za novinare (Foto: SRNA)
Predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i uprava Željeznica RS-a (ŽRS) tvrde da sindikati iznose neistine o stanju u tom preduzeću i da neće biti razgovora s njima, iako su za to do danas dali rok, jer će u protivnom uslijediti protesti i blokada puteva.

Šest sidnikata tražilo je razgovore s resornim ministarstvom o neispunjenim obavezama dogovorenim još 2011. godine, ali pomoćnica ministra saobraćaja Vesna Vožni tvrdi da nisu tačne te izjave sindikata.

Ona je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekla da je lani izmiren redovan grant iz budžeta za ŽRS i ispoštovano je da se to preduzeće kreditno zaduži za još 10 miliona, ali je priznala da još nije razmatran pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, da nisu naplaćeni dugovi, od koji je najznačaniji dug od više od četiri miliona Alumine, povezanog preduzeća Fabrike glinice Birač.

Još nije upućen u Skupštinu RS-a ni dogovoreni zakon o finansijskoj konsolidaciji ŽRS-a, a nisu doneseni ni pravni popisi kojima bi se pomoglo tom preduzeću da im se vrati transport robe koji "tradicionalno“ pripadaju ŽRS-u, od koje Vožni očekuje da se sami za to izbore.

Ispitivanje odgovornih za nastale štete u tom javnom gubitašu, također, još nije dovedeno dokraja. Vožni tvrdi da neki od sindikalaca posljednjim izjavama žele samo sebi da "dignu rejting", jer su, kaže, uskoro izbori u sindikatu.

Generalni direktor ŽRS-a Dragan Savanović potvrdio je da je predsjedniku Samostalnog sindikata mašinovođa RS-a Simi Cvjetkoviću uručen otkaz ugovora o profesionalnom angažovanju, jer je iznosio "neistine“.

"Cvjetković se kao profesionalni sindikalac ne bavi sindikalnim poslovima i problemima i izašao je iz okvira ugovora i zbog toga je ugovor raskinut", rekao je Savanović i naveo da je Cvjetković i dalje predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa i uprava se, kaže, ne upliće u rad sindikata, ali "ne može dozvoliti da plaća radnika koji ruši ugled ŽRS-a i uprave i iznosi neistine“.

Smatra da sindikalci nisu ni "pozvani ni stručni“ da daju komentare o tome da li je ili ne friziran završni račun ovog javnog gubitaša, podatke o kreditima i drugo.

Izvršni direktor za ekonomske poslove Branislav Đurić potvrdio je da je ŽRS u prošloj godini imao gubitak od 21,3 miliona KM i veći je od 2011. zbog značajnog povećanja finansijskih rashoda, a da je akumilirani minus oko 206 miliona KM, dok je ukupni kapital tog preduzeća 327 miliona KM.

Generalni direktor ŽRS-a je još dodao da uprava očekuje poziv iz Vlade RS-a na razgovore o prijedlogu mjera za restrukturiranje i sanaciju stanja u tom preduzeću, na osnovu prijedloga mjera još iz oktobra prošle godine.

On kaže da se ne boji smjene, jer je uprava već stavila na raspolaganje Vladi svoje mandate, kao i svi ostali rukovodioci javnih preduzeća.