BiH
0

Uprava za indirektno oporezivanje: U BiH je veoma uspješno implementiran Zakon o PDV-u

FTV
Prema analizama efekata uvođenja poreza na dodanu vrijednost za prva 3 mjeseca ove godine, vidijivo je da je u BiH veoma uspješno implementiran Zakon o PDV-u, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Upravi za indirektno oporezivanje u Sarajevu.

Predstavnici Vijeća ministara BiH, Agencije za statistiku BiH i Federalnog tima za monitoring cijena nakon uvođenja PDV-a prezentirali su Izvještaj o porastu cijena nakon uvođenja ovog poreza i aktivnosti u vezi s monitoringom cijena.

Predstavnik Agencije za statistiku BiH Edin Šabanović je kazao da je Agencija nastavila pratiti kretanja cijena 19 prehrambenih i pet neprehrambenih proizvoda, te komunalija, koja ukazuju da je prosječan rast cijena u prva tri mjeseca ove godine u FBiH bio oko šest posto, a u RS oko devet posto.

Radi sprečavanja neopravdanog rasta cijena, entitetski timovi za monitoring obavili su oko 5.000 kontrola u cijeloj zemlji. Izrečene su brojne kazne, a između ostalog, i 257 rješenja o zabrani rada. Monitoring timovi u oba entiteta nastavit će svoje aktivnosti do daljnjeg, kazao je Ibrahim Tirak, šef Tima za monitoring cijena FBiH.