Novi sadržaji
468

Uprava Studentskog centra Sarajevo: Farz nam je da zadržimo mlade ljude

Piše: El. B.
(Foto: K.S./Klix.ba)
Direktor Studentskog centra Tarik Curić i predsjednik Upravnog odbora Studentskog centra Ifet Mahmutović predstavili su nove sadržaje u JU Studentski centar Sarajevo, koji znatno unapređuju studentski standard.

"Preuzimanjem uloge menadžmenta ove institucije dali smo građanima, studentima i Vladi Kantona Sarajevo obećanje da ćemo poboljšati studentski standard i uvjete njihovog života i studiranja. Krenuli smo u te zadatke i danas studenti imaju sve uvjete u život u ovom studentskom naselju i ne moraju se udaljavati. Čast mi je i zadovoljstvo što pravimo uvjete da nam mladi ne odlaze s ovih prostora. To je naša obaveza i farz", rekao je Mahmutović.

Direktor Studentskog centra Tarik Curić rekao je kako je aktuelna uprava Studentskog centra osigurala studentima sve ono što su tražili u prethodnih petnaest godina.

"Nismo ovog puta dirali budžet Studentskog centra jer smo uz pomoć naših partnera koji su prepoznali studente kao najosjetljiviju populaciju ovog društva uspjeli ovo uraditi. Dobili smo dva nova objekta u sklopu Studentskog naselja Bjelave, a drugi paviljon koji je napravila Vlada KS je pokazatelj da kvalitet smještaja donosi studentima ono što oni traže", rekao je Curić dodajući kako je otvovrenje staklene bašte i studentskog kluba omogućio BH Telecom.

Naglasio je kako će sve zgrade u sklopu Studentskog centra Bjelave biti poput drugog paviljona u kojem većina studenata želi boraviti.

"Smisao cijelog tog procesa je da dovedemo što više studenata u kvalitetne domove i da UNSA otvorimo i prema stranim studentima", rekao je.

Za studente je i na Bjelavama oformljena ambulanta, a u Nedžarićima je otvorena stomatološka ambulanta u kojoj je liječenje besplatno.

"Želimo studentima omogućiti da žive u studentskim naseljima, a da iz njih ne moraju izaći. Napravit ćemo najmodernije studentske domove, riješit ćemo dugovanja i ova institucija će naredne godine biti jedno veliko gradilište", rekao je.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj istakla je kako su u sklopu svih pomenutih aktivnosti na poboljšanju studentskog standarda i pitanja u vezi s ostvarivanjem zdravstevene zaštite studenata.

"Moja želja je od početka bila da studentima, naročito studentima iz drugih kantona, približimo zdravstvenu zaštitu u mjestu njihovog boravka tj. studentskim domovima i da prilagodimo način ostvarivanja zdravstvene zaštite njihovom slobodnom vremenu. Zato smo odlučili organizirati ambulantu u Nedžarićima koja će imati ambulantu porodične medicine u dvije smjene, kao i stomatološku ordinaciju u Studentskom domu Bjelave. To ne znači da studenti nemaju pravo da se prijave i u neku drugu ambulantu porodične medicine na području KS ukoliko im to zbog mjesta stanovanja više odgovara", rekla je Ademaj.

Naglasila je da će u narednom periodu nastojati studentima olakšati način ostvarivanja zdravstvene zaštite po osnovu njihovog zdravstvenog osiguranja.

"Riječ je o studentima koji dolaze iz drugih kantona, entiteta i država koji imaju svoje osiguranje, ali ga ostvaruju na malo kompliciran način. Nadam se da ćemo naći neko olakšavajuće rješenje za sve studente, ali je sigurno da će imati dostupnu, pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u studentskim domovima u kojima borave", rekla je.

Osim toga, od sada zahvaljujući BH Telecomu svaka studentska soba ima internet i uslugu MojaTV koja im, pored gledanja televizije, omogućuje brojne pogodnosti.

"Radi se o uslugama pristupa internetu velikih brzina i na kvalitetnom IPTV sadržaju. Studenti će sada imati priliku da koriste usluge BH Telecoma prvenstveno u oblasti profesionalnog usavršavanja, a boravak u domu bit će im ugodniji", rekao je Duljko Hasić, direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma.

Na ovoj konferenciji najboljim studentima BH Telecom dodijelio je poklon pakete koji će im pomoći u radu i učenju.