BiH
0

Uprava Hidrogradnje i danas poziva radnike na posao

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava Hidrogradnje d.d. Sarajevo danas je ponovno pozvala radnike da se vrate na posao, s obzirom na to da je Općinski sud Sarajevo u ponedjeljak donio presudu kojom se štrajk uposlenika Hidrogradnje, započet 30. septembra, zabranjuje, kao nezakonito postupanje.

Nakon protesta u ponedjeljak ispred kantonalnog suda i tužilaštva te Vlade i Parlamenta FBiH radnici su u utorak nastavili štrajk u i ispred zgrade Direkcije Hidrogradnje u centru Sarajeva.

Radnici traže od Uprave hitnu isplatu svih plaća, doprinosa, te da im se osiguraju poslovi na koridoru 5-C, vrijedni najmanje 100 miliona KM

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj je za današnje Oslobođenje izjavio da dvije godine insistira da se Hidrogradnja restrukturira, da svoje poslovanje svede na način da će biti pozitivno te da se izmiruju sve obaveze prema radnicima i državi, ali da tu nije bilo velikih pomaka.

Trhulj je istaknuo da je jedno od rješenja, kao logično, prodaja zgrade Direkcije, a da bi se namirila potraživanja radnika po osnovu PIO, oko 14 miliona KM, dok je drugo rješenje da se Uprava angažira i nađe im posao.