BiH
0

Uprava Hidrogradnje donijela rješenje o otkazu za 33 radnika

SRNA
Uprava sarajevske "Hidrogradnje" donijela je rješenje o otkazivanju ugovora o radu za 33 radnika koji su tokom štrajka teže povrijedili radnu disciplinu, saznaje Srna iz izvora bliskih Upravi preduzeća.

Prema istom izvoru, odluka je donesena jučer, uz obrazloženje da se radnici koji "nezakonito" štrajkuju od 30. septembra nisu vratili na posao, kako je to od njih tražila Uprava "Hidrogradnje".

Rukovodstvo firme konstatovalo je da je na taj način "Hidrogradnja" dnevno gubila oko 80.000 KM, a da ukupna šteta od početka protesta radnika premašuje milion KM.

"Otkaze su dobila i lica koja su se nalazila na čelu štrajka, predsjednik štrajkačkog odbora Selim Salamanović i predsjednik Sindikata Redžep Tufekčić, kao i drugi članovi štrajkačkog odbora i ostala lica koja su, osim odbijanja povratka na posao, svojim radikalnim ponašanjem ozbiljno narušila radnu disciplinu u Direkciji firme i sprečevali obavljanje poslovne aktivnosti onih radnika koji nisu željeli da stupe u štrajk", naveo je izvor Srne.

Radnici "Hidrogradnje" iz Sarajeva od 30. septembra štrajkuju zahtijevajući ostvarivanje osnovnih radničkih prava, ali i otkrivanje korupcije i koruptivnog djelovanja u ovom nekadašnjem građevinskom gigantu.