BiH
7

Upozorenje Freedom Housea: Mogući problemi vlasti u BiH zbog referenduma u RS

Klix.ba
Sloboda čovjeka je tokom 2015. godine doživjela novi pad, čime se dostiže deseta negativno ocijenjena uzastopna godina u istraživanju provedenim u 195 zemalja svijeta i na 15 teritorija.

Riječ je o anketi koju provodi američka organizacija Freedom House koja ovog puta kao jedan od faktora smanjenja nivoa slobode u društvima spominje promjene u pojedinim bivšim socijalističkim državama istočne Evrope.

Tokom 2015. godine, pored sve agresivnijeg ponašanja Ruske Federacije i njenog vojnog prisustva u Ukrajini, Siriji, Gruziji i Moldaviji, Freedom House spominje probleme u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Kosovu u kojima je zabilježena blokada vlasti i demokratskih procesa, stoji u izvještaju ankete pod nazivom "Freedom in the World 2016".

Pored toga, ističu se izjave čelnika Češke i Mađarske koje aludiraju na izraženu netrpeljivost prema migrantima sa Bliskog istoka. Također, kao značajan problem u pogledu općih sloboda spominje se Sirija i građanski rat.

Freedom House je u izvještaju za 2015. godinu istakao kako slobodu ne uživaju građani 50 svjetskih država, uključujući Uzbekistan, Tibet, Somaliju i Sjevernu Koreju.

Što se tiče projekcija za 2016. godinu, američka organizacija smatra kako se posebna pažnja treba usmjeriti ka Bosni i Hercegovini koja bi, navodi se, mogla pretrpjeti još goru blokadu vlasti ukoliko dođe do referenduma u Republici Srpskoj u vezi s pravosuđem na nivou države. Pored naše zemlje, upozorava se na Poljsku kao potencijalno žarište problema koje uzrokuje desničarska partija Zakon i pravda.

Što se tiče BiH i regiona, naša zemlja zajedno sa Crnog Gorom, Makedonijom i Albanijom proglašena je "djelimično slobodnom zemljom", čime se nalazimo u društvu Maroka, Turske, Ukrajine, Meksika i Pakistana.

Slobodnima su proglašene Hrvatska, Srbija, Grčka, Tunis...