BiH
385

Upoznajte Nuru Nikšić - prvu ženu koja je vozila automobil u BiH

Piše: Xinhua/Haris Memija
(Foto: Xinhua/Haris Memija)
Nura Nikšić je rođena u Sarajevu, 6. januara 1925. godine. Njen otac Omer Puškić je služio u austrijskoj vojsci prije Prvog svjetskog rata, a tokom Drugog svjetskog rata se pridružio partizanima. Bio je bogat i poštovan u društvu. Imali su nekoliko privatnih radnji i veliku privatnu kuću u Starom Gradu.

Nura pamti Drugi svjetski rat kao "veliku promjenu". Ona je tada bila mlada, tako da uglavnom pamti samo dobre stvari iz tog ratnog i poratnog vremena. Voljela je da pleše, da se oblači lijepo i da ide u kino. Njena omiljena glumica je Ava Gardner.

Čak i danas je veselog duha i puna pozitivne energije. Stalno je nasmijana i voli šalu. Svi je zovu Nurka, niko je ne persira i ona nikog ne persira. Vrlo je komunikativna i direktna, kada ste s njom u društvu – imate osjećaj kao da je znate cijeli život.

Prije pedesetak godina, tokom jedne noći, nešto ju je probudilo. Kaže: "To je bilo neko čudo, neka viša sila", čula je glas: "Nurka, ti si puna energije i imaš veliki potencijal. Moraš nešto uraditi u svom životu! Zašto ne bi naučila da voziš automobil?"

Muž Omer, imenjak njenog oca, upitao je u tom trenutku: "Šta je bilo, šta ti je?". Nura mu je objasnila, pa joj je rekao: "Dobro, slažem se, hajde da ti kupimo automobil". Nura mu je odgovorila: "Prvo moram naučiti da vozim, pa zatim položiti vozački ispit i onda ćemo kupiti auto".

I tako se sve dogodilo.

Nura je bez problema položila vozački ispit 1966. godine. U to vrijeme je bila prva žena s vozačkom dozvolom u Bosni i Hercegovini. Jako je voljela da vozi. Često je išla u Zagreb sa svojom VW Bubom. Zagreb joj je najdraži grad.

"Da sam samo malo mlađa, sve bih prodala i preselila bih se tamo", kazala je.

Nura je lijepa žena, žena s puno energije i avanturističkog duha. Bila je tri puta u Parizu, samo da uživa. S druge strane, uvijek je puno radila. Imala je u centru Sarajeva hemijsku čistionicu, kao i sva njena familija koja je radila u nekoliko svojih privatnih radnji u Starom Gradu.

Otkako joj je ukraden auto u prošlom ratu, izgubila je želju za vožnjom.

"I ostarila sam za vožnju, tako da ne hajem više za autom...", poručila je.

Njena dnevna rutina je da ustane rano ujutro, popije čaj ili kahvu i ako joj ko dođe – onda joj je drago da se druži, ako ne, onda sjedi na balkonu i posmatra ljude. Iako je sin Bakir i unuka često posjećuju, nije sretna kad je sama.

"Najteže je biti sam. Volim ljude, volim život. Nemoj nikada biti sam, sine!", kazala je Nura na kraju.