BiH
0

Upoznajte ljepše lice Stoca

Piše: Muamer Kodrić
Stolac je već odavno u svijesti većine građana naše zemlje, nažalost, svojevrsni ''grad slučaj''. Malo je onih koji će se na spomen ovog hercegovačkog bisera odmah sjetiti Radimlje, Daorsona, Bregave, Begovine, a mnogo onih kojima pominjanje Stoca priziva asocijacije poput dvije škole pod jednim krovom, međunacionalna trvenja, segregacija, povratničke muke i slične.

Ipak, da sve u Stocu i oko njega i nije tako crno pokazuju vijesti koji posljednjih mjeseci dolaze iz ovog ''muzeja pod vedrim nebom'', kako se nekada tepalo gradu na Bregavi. Nakon što je, u organizaciji Stolačkog odreda za čistoću, ljetos uspješno izvedena volonterska akcija čišćenja korita Bregave, iz Stoca su nekako počele pristizati sve same dobre vijesti.

FK Iskra, stariji stolački nogometni klub, ponovo djeluje i nastupa u svim uzrasnim kategorijama, dijeleći stadion Zagrad sa HNK Stolac. Internetski Stolac Radio – Enjoy The Music je počeo emitovati program (i iza Radija i Stolačkog odreda za čistoću stoji isti entuzijasta – Halil Elezović), a Stolac je dobio i svoj internetski portal – Stolaclook (Stolac.ba).

UG Tutti Stolac uspješno je organiziralo četvrti International Music Workshop, tokom kojeg su, pod nadzorom profesora i studenata muzičke akademije iz norveškog Tronhajma, muzičke kreativne radionice pohađala djeca iz Stoca, ali i njihovi vršnjaci iz Trebinja i Metkovića.

Humanitarna akcija sakupljanja pomoći za socijalno ugrožene Stočane, organizirana povodom Dana državnosti, potakla je među žiteljima ovog grada novi talas pozitivnih vibracija. Akciji koju je zajednički organizirao dobar dio stolačkih građanskih organizacija (UG Dažd, UG Orhideja, MC Neretva Stolac, UG Tutti, portal Stolaclook i Stolac Radio...) građani su se odazvali punog srca. Prikupljena pomoć podijeljena je desetak najugroženijih domaćinstava, a stolački bajkeri iz MC Neretva su obavili i krečenje te hitne opravke najugroženijih kuća.

Humanitarna akcija time nije i završena – pomoć u hrani i dalje će se kontinuirano sakupljati i svakog mjeseca prosljeđivati najugroženijima.

Uglavnom, nakon desetljeća čekanja da politika učini nešto za Stolac, čini se kao da su sami građani odlučili uzeti stvari u svoje ruke i pokušati, korak po korak, učiniti Stolac boljim mjestom za život. Samo još da dolazeći općinski izbori i kojekakve predizborne manipulacije (kakve su ovdje, nažalost, već postale redovna stvar) ne navuku nove tmurne oblake nad ovaj, premda itekako napaćeni, grad silne pozitivne energije.