Tuzlanski kanton
0

Upotrebna vrijednost besplatnih udžbenika tri godine

FENA
Tuzlanski, Sarajevski, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton uradili su veliki dio posla koji je bio u nadležnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i već saopćili izdavačima broj potrebnih udžbenika.

Izdavači se, međutim, žale da proceduru komplicira štampanje u više navrata kako kantoni dostavljaju podatke. Navode da bi proces znatno pojeftinio štampanje kompletne količine udžbenika. Da sve bude gore, kažu, Tuzlanski je kanton, za razliku od Sarajevskog, oduzeo pravo nastavnicima da biraju udžbenike.

''Razumijem interes izdavača, ali mi prije svega moramo voditi pažnju o interesu učenika i njihovih roditelja. TK i većina kantona u Federaciji odlučila se za udžbenik koji je bio najfrekventniji u prošloj godini. Primjer udžbenik iz matematike od 4.000 učenika koristilo je 3.200 a drugih 800 koristilo je druga dva ili tri'', kazala je Mirzeta Hadžić-Suljkić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona.

Ministrica Hadžić-Suljkić kaže da očekuje da svi udžbenici od prvog do četvrtog razreda već 1. septembra budu u školama.

''Mislim da smo izabrali najbolje udžbenike jer su to procijenili nastavnici u prethodnoj godini. Onda je Aktiv direktora predložio za nove udžbenike koji se javljaju prvi put Komisiju za odabir udžbenika i to na osnovu kvalitete odobrenih udžbenika i na osnovu onoga što izdavači nude. Ako vam izdavač nudi dodatni materijal uz to ili više besplatnih udžbenika normalno je da će se Komisija odlučiti na taj jer nam je stalo da ove godine što više učenika dobije besplatne udžbenike'', navodi ministrica Hadžić-Suljkić.

Upotrebna vrijednost svakog od tih udžbenika bit će tri godine. Nadati se da će ih moći koristiti učenici triju generacija jer iskustvo pokazuje da ono što je besplatno nije uvijek i odgovarajuće kvalitete.