BiH
119

Uposlenik Hypo banke ukrao više od 600 hiljada KM, pa dio vratio

Piše: E. G.
Uposlenik Hypo Alpe Adria banke otuđio je krajem prošle sedmice 250.000 eura iz trezora u Sarajevu, nakon čega je novac vratio, saznaje Klix.ba. Kasnije je utvrđeno da je isti uposlenik prije toga otuđio još 120.000 KM.

Ova informacija nam je potvrđena i u Hypo banci, gdje su nam kazali kako je uposlenik u trezoru E. Đ. uzeo 250.000 eura, ali je brzom reakcijom pripadnika Tima za sigurnost novac vraćen.

"U izuzetno kratkom roku je utvrđeno da ova suma nedostaje. Internom kontrolom, pravovaljanom reakcijom i postupcima tima za sigurnost banke, zaposlenik koji je počinio ovo djelo, vratio je četvrtinu miliona eura", rečeno nam je u Hypo banci.

Naknadnom provjerom je utvrđeno da iz istog trezora nedostaje i iznos od 120.000 KM, a u banci kažu da je i taj novac ukrao isti uposlenik. Protiv E. Đ. će biti poduzete predviđene mjere te će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

"Postojale su indicije i sumnje vezane za ovaj događaj. Interna istraga je i potvrdila da je počinjeno ozbiljno krivično djelo. Ne možemo dopustiti da se na osnovu nedjela pojedinaca gradi generalni stav o svim zaposlenicima ili samoj firmi. Stav Uprave Banke na čelu sa Alexandrom Pickerom je nulta tolerancija prema svim oblicima prevara i kriminala, bez obzira na to da li dolazi interno ili eksterno. Svi koji su nesavjesno postupali ili su počinili bilo kakvo djelo na štetu i svojih kolega i firme u kojoj rade, moraju preuzeti odgovornost i snositi posljedice", kazao je za Klix.ba Darko Savić, direktor Tima za sigurnost Hypo banke.