BiH
3

Uposlenici ZOI '84 11 mjeseci bez plaće

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uposlenici Kantonalnog javnog preduzeća ZOI '84 jedanaest mjeseci nisu dobili plaću.

Od 2012. nije im uplaćeno zdravstveno osiguranje, a staž im već godinama nije uvezan, zato su se danas okupili ispred zgrade u kojoj se održava sjednica Skupštine Kantona Sarajevo da bi još jednom ukazali na brojne probleme s kojima se 184 uposlenika ovog preduzeća suočavaju.

Okupljeni su pozvali nadležne u Kantonu Sarajevo da im se obrate i kažu ima li nade za realizacijom sanacionog programa koji je Skupština KS-a za ovo preduzeće usvojila jer bi to, ističu, riješilo njihove nagomilane probleme.

Predsjednik Sindikata uposlenika preduzeća ZOI '84 Alija Hodžić kazao je danas novinarima da u preduzeću ima najmanje deset uposlenika koji bi mogli otići u penziju, ali s obzirom na izostanak uplate penzionog osiguranja to nije moguće.

"Ovo je firma od sezonskog značaja i nije na kantonalnom budžetu kao ostala javna preduzeća. ZOI '84 aplicira za svaki projekt kao treće lice. Živimo samo od svog rada ukoliko organiziramo koncert ili neki od sadržaja na Bjelašnici i Igmanu", pojasnio je Hodžić.

Podvlači da je Skupština KS-a usvojila i odluku o kreditnom zaduženju za ovo preduzeće u iznosu od osam miliona KM kao i odluku kojom se odobrava upis hipoteke na zgradu preduzeća čija je vrijednost 11 miliona.

Hodžić tvrdi da bi preduzeće moglo vraćati kredit i redovno uplaćivati mjesečnu tranšu ali iako je dopis poslan u 22 banke kredit još nije realiziran.

Nekoliko okupljenih radnika uz zviždaljke i transparente poziva nadležne da njihove probleme riješe što prije.