BiH
0

Uposlenici u zdravstvu u FBiH mirnim protestima zatražili ispunjenje svog zahtjeva

FENA
Uposlenici u zdravstvu iz svih dijelova Federacije BiH okupili su se danas ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu na mirnim protestima i na taj način ponovo zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva koji bi trebalo da omogući bolji položaj uposlenika u oblasti zdravstva i kvalitniju zdravstvenu zaštitu pacijenata.

Oni su u jednosatnom mirnom protestu podsjetili na važnost posla koji obavljaju i u skladu s tim zatražili bolji i tretman isti za sve uposlenike u zdravstvu na području FBiH.

Pritom su sramotnim i ponižavajućim označili način na koji se uposlenici u zdravstvu bore za svoja prava koja ujedno znače i kvalitetniju uslugu za pacijente.

Uposlenicima u zdravstvu danas su se ispred zgrade Federalne vlade obratili predstavnici sindikata zdravstva iz svih kantona u FBiH i pozvali kolege na jedinstvo i istrajnost do ispunjenja njihovih zahtjeva, a predstavnica iz Livanjskog kantona saopćila je da je i iz tog kantona stigla saglasnost za prijedlog novog kolektivnog ugovora.

Saglasnost na prijedlog novog kolektivnog ugovora ranije su dale vlade Tuzlanskog, Sarajevskog i Bosanskopodrinjskog kantona.

Sudionici današnjeg događaja usaglasili su se da do ispunjenja zahtjeva nastave štrajk uposlenika u zdravstvu. Najavili su da će ukoliko današnji skup ne bude dao očekivane rezultate organizirati sedmične skupove ispred zgrada kantonalnih vlada koje još nisu dale saglasnost na prijedlog novog kolektivnog ugovora, te potpisivanje peticija za smjenu zvaničnika iz tih kantona.

Sudionicima današnjeg skupa uime federalnog premijera, resornog federalnog ministra i svoje lično ime, obratila se predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva i član radne skupine koja je s predstavnicima Sindikata zdravstva radila na usaglašavanju granskog kolektivnog ugovora s općim kolektivnim ugovorom Marina Bera i izvijestila ih o tome da su spomenuti federalni zvaničnici odsutni zbog ranije preuzetih obaveza.

Ona je ponovila da je Federalno ministarstvo zdravstva, shvatajući ozbiljnost situacije u zdravstvu, poduzelo korake i osnovalo radnu skupinu koja je dugo radila s predstavnicima Sindikata na usaglašavanju kolektivnog ugovora.

“Kad je taj kolektivni ugovor usuglašen na zadovoljstvo svih strana proslijeđen je na razine kantona koji ih trebaju potpisati jer su kantoni zaduženi za finansiranje oblasti zdravstva”, kazala je.

Ona je podsjetila da Federalno ministarstvo zdravstva i Vlada FBiH nisu stali na tome te da je, s predstavnicima kantonalnih vlada odnosno premijerima, ministrima zdravstva, direktorima fondova, organizirano niz sastanaka na kojima je analiziran i odobren takav kolektivni ugovor.

Predložene su i određene mjere koje bi omogućile finansijsku realizaciju tog kolektivnog ugovora, te kao takve i prihvaćene.

"Vlade četiriju kantona su dale saglasnost na novi kolektivni ugovor, a neki kantoni su u procesu pregovaranja. Federalno ministarstvo zdravstva pruža punu podršku i aktivno sudjeluje u svim tim zbivanjima. Nadamo se da će se procesi okončati i u ostalim kantonima i doći do potpisivanja kolektivnog ugovora na zadovoljstvo svih djelatnika u zdravstvu, a time i do poboljšanja njihovog standarda i kvaliteta zdravstvene zaštite na opće zadovoljstvo korisnika”, kazala je Bera.

Generalni štrajk uposlenika u FBiH počeo je 16. aprila. Današnji dolazak na mirne proteste uposlenici u zdravstvu organizirali su tako da ne bude doveden u pitanje njihov rad s pacijentima.