Javni RTV sistem
0

Uposlenici traže ostavke menadžmenta RTVFBiH i BHRT-a

FENA
Samostalni sindikat uposlenika Javnog RTV sistema u BiH organizirao je danas u zgradi RTV-a mirni protest na kojem su kategorično zatražili ostavke menadžmenta RTVFBiH i BHRT-a.

Predsjednik Sindikata Mirza Huskić je u obraćanju okupljenim radnicima ovih kuća istakao da su nagomilani problemi ogromni i zahtijevaju hitnu akciju da ne bi došlo do potpunog kolapsa.

"Mi smo u našem zahtjevu upućenom menadžmentu obje kuće 8. januara tražili da sjednu i da konačno dogovore kako će dalje. Istina, dobili smo odgovor da su formirane grupe za rješavanje finansijskih i programskih problema, problema kapaciteta i internih akata, ali nismo dobili jasan plan i dinamiku rješavanja svega ovoga", kazao je Huskić.

Nezadovoljni ovakvim odgovorom, Glavni odbor Sindikata je na jučer održanoj sjednici donio odluku o pokretanju procedure za generalni štrajk do kojeg će, ukoliko ne bude nekih pomaka u rješavanju zahtjeva, doći najvjerovatnije polovinom marta.

Potpredsjednik Sindikata Fikret Imamović prozvao je imenom i prezimenom sve one koji su odgovorni za ovakvo stanje u Sivom domu te ih okarakterizirao kao "mafiju".

"Prvi na redu je sadašnji direktor RTVFBiH Džemal Šabić koji je nelegalno doveden na ovu poziciju. On nema, kao što zakon nalaže, pet godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama. Kako je onda moguće da je postavljen za direktora?", kazao je Imamović.

Sindikat traži i smjene Namika Kabila, Adija Sarajlića te posebno Mirsada Ćatića Čuperka, direktora Sektora za ljudske resurse RTVFBiH koji se, istakao je Imamović, "ponaša kao da je komandant, a svi ostali njegovi podređeni".

Ćatić, također, pokušava osporiti legalnost i legitimitet Sindikata.

Po riječima predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Edhema Bibera koji je došao da pruži podršku okupljenim radnicima, Sindikat mora istrajati u svojim zahtjevima i "konačno se osloboditi straha i jarma koji vladaju u ovim kućama".

"O problemima uposlenika RTVFBiH i BHRT-a informirao sam sve domaće i međunarodne institucije i organizacije i vi imate punu podršku SSSBiH", poručio je Biber.

Izmjene internih normativnih akata BHRT-a, sve lošiji uvjeti rada u BHRT-u i RTVFBiH, male plaće, zastrašivanja, svakodnevni mobing na radnom mjestu, neplaćeni doprinosi za PIO/MIO i zdravstvo samo su neki od problema koji već godinama egzistiraju u "Sivom domu".