BiH
3

Uposlenici Radija Ključa najavili štrajk

FENA
Sindikalna organizacija Radio Ključa donijela je odluku o pokretanju generalnog štrajka, koji će početi u petak, 22. juna ove godine i trajaće sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, navodi se u današnjem saopćenju za javnost. Uposlenici ove medijske kuće na ovaj, kako kažu, nepopularan čin odlučili su se pritisnuti neizdrživo teškom materijalnom situacijom, u kojoj su se našli kako oni, tako i samo poduzeće. Prema radnicima, kako se navodi u saopćenju, nisu izmirene obaveze za proteklih pet mjeseci, a posebno su ogorčeni na krajnje nekorektan odnos osnivača - Općine Ključ, koja u posljednjih nekoliko godina neredovno isplaćuje grant Radio Ključu. Vrhunac nekorektnog odnosa nastupio je u ovoj godini, tvrde u Sindikatu, s obzirom na činjenicu da je do danas isplaćena samo jedna mjesečna tranša.

Ova medijska kuća, pored direktora, ima svega petero uposlenih, od čega je jedan sa pola radnog vremena. Obaveze prema radnicima su 7 neisplaćenih doprinosa na plate, 5 neisplaćenih plata i 6 neisplaćenih naknada za topli obrok, dok druga primanja, poput regresa i nemaju, poručuju iz Sindikata.

Radnici stoga zahtijevaju da se prema njima izmire sve obaveze, te da se definiše odnos osnivača prema ovom mediju, da li je od javnog interesa ili ne, te da li ga uopće želi financirati. Dosadašnji odnos osnivača doveo je u pitanje opstanak samog medija, tvrde u Sindikatu.

Za vrijeme trajanja generalnog štrajka u eteru Radio Ključa emitovaće se instrumentalna muzika i obavještenja, koja su zakonom dužni emitovati, navodi se u saopćenju.