BiH
0

Uposlenici OSA-e, SIPA-e i granične policije BiH traže veće plaće, u suprotnom moguć i štrajk

FENA
Koordinacioni odbor sindikata registriranih na nivou institucija BiH, u kojima je između 22.000 i 23.000 radnika, pozvao je danas predstavnike državne vlasti da prihvate izmjene Nacrta zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Koordinacioni odbor u čijem su sastavu, između ostalih, sindikati Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Granične policije BiH, SIPA-e, Obavještajne agencije BiH , te Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, smatra da je ovakav nacrt nepovoljan za radnike u institucijama BiH i da bi oko 6.000 uposlenika imalo po tom zakonu, ukoliko bude usvojen, manju plaću od sadašnje.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Mehmedalija Osmić danas je na konfernciji za novinare u Domu sindikata BiH u Sarajevu kazao da su sindikati radnika u institucijama BiH još prije ovoga zakona tražili povećanje plaća od 25 posto, istaknuvši da je trenutna plaća jednog carinika između 500 i 600 KM, a državnog inspektora oko 1.000 KM.

  • Tražimo kao i ostali da nam se plaće usklade s porastom troškova života. Poznato je da su plaće uposlenika na entitetskom nivou posljednjih godina otišle i do 100 posto, dok naše se nisu mijenjale godinama. Najbolji primjer toga je podatak da inspektor u RS-u ima plaću 1.700 ili 1.800, dok inspektor na državnom nivou još prima 1.000 KM. Onda je i logično da se javlja korupcija u glavnim državnim institucijama, rekao je Osmić.

On je naglasio da je Koordinacioni odbor sindikata registriranih na nivou institucija BiH za iscrpne razgovore s predstavnicima vlasti o promjeni spomenutog nacrta zakona o plaćama, te je rekao da ima obećanja da će neki zastupnici u parlamentu BiH predložiti izmjene tog nacrta kroz amandmane.

-Ukoliko u krajnjem slučaju dođe do usvajanja spomenutog zakona, mi ćemo stupiti u štrajk, a to nam nikako nije cilj, jer će tu najviše biti pogođeni građani, rekao je Osmić, te dodao da će, ukoliko do štrajka dođe, svi sindikati u Koordinaciji biti jedinstveni i da neće biti parcijalnih štrajkova.