BiH
236

Uposlenici Općine Centar čiste zgarišta i spašavaju opremu

Klix.ba
Nakon što je tokom protesta građana u petak, 7. februara, zapaljena i devastirana zgrada Općine Centar danonoćno se radi na otklanjanju teških posljedica i šteta u toj instituciji.

Krizni štab na čelu sa načelnikom Općine Centar Dževadom Bećirevićem, zajedno sa uposlenicima Općine, čini sve da se nakon gašenja požara raščiste zgarišta kako bi se što prije pristupilo neophodnim sanacionim radovima.

Trenutno se radi na spašavanju i zaštiti informatičke i druge opreme, vrše se statički i drugi proračuni za što hitniju sanaciju krova, a potom i unutrašnjih devastiranih prostorija. Istovremeno se radi na uspostavljanju elektro i telefonskih instalacija.

Uposlenici Općine Centar su već raspoređeni u prostorije 15 mjesnih zajednica kao i Centra za mlade na Gorici i Centra za podršku biznisu - koji su u vlasništvu Općine, gdje će, čim se ispune minimalni preduvjeti, obavljati svoje redovne poslove dok se ne izvrši sanacija prostorija u zgradi Općine.

"U ovom trenutku je najosnovniji prioritet da se što prije ponovo stavi u funkciju šalter sala Matičnog ureda Općine Centar kako bi građani što manje osjetili posljedice ovog nemilog događaja. Šalter sala je već dobila struju, a u toku su i druge pripreme kako bi već u narednim danima bila osposobljena za prijem stranaka. Vjerujemo da će naši sugrađani imati puno razumijevanje za naše izuzetne napore koje činimo da Općina Centar što je moguće prije otvori vrata korisnicima njenih usluga.

Također podsjećamo da se od 2009. godine izvodi iz matičnih knjiga izdaju samo u sjedištu Općine, a ne po mjesnim zajednicama, kako je do tada bila praksa. Osim toga, kako je javnosti poznato elektronske provjere podataka u matičnim knjigama neophodnih za izdavanje biometrijskih ličnih isprava mogu se obavljati samo u Matičnom uredu Općine Centar", saopćeno je.