BiH
6

Uposlenici GP BiH iz RS-a: Nelegalno nam uzimaju dio plaće za budžet entiteta

Piše: E. Gorinjac
Uposlenicima institucija na nivou Bosne i Hercegovine čije prebivalište je na području bh. entiteta RS već nekoliko mjeseci se od plaća odbija 1,5 posto za područja zahvaćena majskim poplavama, bez njihove saglasnosti, a Ministarstvo finansija i trezora uzimanje novca od plaća pravda entitetskim Zakonom o doprinosu za solidarnost.

Novac se, podsjetimo, uzima i radnicima u RS-u.

Među onima kojima se odbija iznos od neto plaće su i uposlenici Granične policije BiH (GP BiH) iz ovog entiteta. Oni su jučer na sindikalnom sastanku izrazili nezadovoljstvo ovakvim potezom Ministarstva finansija i trezora BiH te ga smatraju nelegalnim.

Uposlenike GP BiH niko nije obavijestio da će im se uzimati 1,5 posto od neto plaće, niti je tražio njihovu saglasnost te su naknadno saznali o čemu se zapravo radi, kao i uposlenici drugih institucija.

"Na ovaj način institucije BiH dio sredstava daju u budžet RS-a. Na svaku KM koju država uposlenicima plati dužna je platiti i odgovarajuće doprinose, tako da na ovih 1,5 posto koji bi išli na drugo mjesto, sada u stvari ide u budžet RS-a, ne samo tih 1,5 posto nego i dodatno doprinosi", objašnjavaju nam u Sindikatu GP-a.

Sindikat Granične policije će se zvanično obratiti Ministarstvu finansija BiH i Vijeću ministara zbog nezadovoljstva svojih uposlenika iz RS-a ovim činom, a kako bi zaštitio njihova prava.

"U Zakonu o policijskim službenicima stoji i to da se njima plaća isplaćuje 'u skladu sa ovim Zakonom'. To je poseban Zakon koji je donesen na državnoj razini. Ministarstvo finansija BiH sada praktično odmah uzima novac od državnih službenika i transferira ga u budžet RS-a", objašnjavaju nezadovoljni uposlenici GP BiH.

U Ministarstvu navode da je osnov za ovakav postupak Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te da je njime precizirano da se obračun poreza i doprinosa na ukupna primanja zaposlenih u institucijama BiH vrši primjenom zakonskih propisa prema mjestu prebivališta zaposlenog.

"U konkretnom slučaju, obračun i uplata doprinosa za solidarnost vrši se u skladu sa odredbama Zakona o doprinosu za solidarnost", navodi se u odgovoru koji smo dobili u Ministarstvu finansija.

Međutim, nezadovoljni uposlenici GP BiH iz RS-a kažu da se to ne može odnositi i na uzimanje dijela neto plaće, već da se osnosi isključivo na poreze koji se uplaćuju po mjestu stanovanja.

U Ministarstvu finasija tvrde da ovo nema veze s tim što državni ministar Nikola Špirić i čelnici Vlade i RS-a dolaze iz iste stranke, SNSD-a.

No, bivši zamjenik ministra finasija BiH Fuad Kasumović ne misli tako. On smatra je ovakav postupak Ministarstva protuzakonit i da bi uposlenici državnih institucija dobili presudu ukoliko bi tužili državu, odnosno Ministarstvo.

"Nema niko pravo nikome uzimati dio ličnog dohotka bez pristanka tog čovjeka. To je posve jasno, lični dohodak je isto što i privatna imovina. Ministarstvo ili bilo ko nikome ne smije odbiti niti jednu marku bez njegovog odobrenja. Upravo zahvaljujući Špiriću na nivou države nije donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja kada su bile poplave, a s ciljem da implementacija svih projekada u obnovi nakon poplava ne bi bila na nivou države, nego da to rade entiteti i da se na taj način može, reći ću taj izraz, ukrasti od građana BiH i od donacija. Bilo ko da podnese tužbu dobit će je ako mu je na ovaj način uzet novac", mišljenja je Kasumović.

Naš sagovornik smatra da je u ovom slučaju nebitno to što državno ministarstvo postupa po Zakonu entiteta, već da je ključna stvar da se uzima dio plaće bez saglasnosti onih o čijoj se plaći radi, kako na nivou RS-a, tako i na nivou države.

"Naprosto, to je lična stvar pojedinca i samo on može odlučivati o svom novcu. U normalnim državam ministar finasija bi već morao podnijeti ostavku zbog toga, ako bi se uopće i usudio uraditi takvo što", zaključio je Kasumović.

Zakon o doprinosu za solidarnost RS-a ostaje na snazi do 31. maja naredne godine.