BiH
0

Uposlenici Doma zdravlja KS još nisu dobili plate

FENA
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo do danas nije isplatio lični dohodak za juli 2011. godine uposlenicima Javne ustanove "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo, čime je prekršen Ugovor o finansiranju koji je obligacionog karaktera, a koji je usvojila Skupština KS-a, smatraju u JU "Dom zdravlja".

Kako se nadalje navodi u saopćenju, na osnovu nepravosnažnog rješenja o izvršenju ovoj ustanovi blokirani su transakcijski računi, a ZZO nije poslao ni dopis u kojem stoji da se prolongira isplata ličnog dohotka za juli 2011. godine.

"Zavod zdravstvenog osiguranja KS nje imao pravo da blokira isplatu tranše, a Ministarstvo zdravstva i Vlada KS-a nam nisu dostavili nikakvo pismeno mišljenje na naš upit o zabrani, niti ono postoji. Nakon dva upozorenja i opomene pred utuženje, advokatski tim pokrenuo je postupak tužbe protiv ZZO-a, kao i krivične prijave protiv svih onih za koje smatramo da su zloupotrijebili položaj u ovom slučaju", navodi se u saopćenju.

Ipak, napomenuli su da iako već mjesec i po dana rade bez plate, neće prestati raditi izuzev ukoliko im nestane repromaterijala, te da je neprimjereno vezivanje odlaska direktora s isplatom plate radnicima.