Parlament FBiH
0

Uporni borci nastavili protest u Sarajevu

FENA
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na platou ispred zgrade Federalnog parlamenta u Sarajevu jutros su nastavljeni protesti pripadnika dobitnika najvećih ratnih priznanja i ostalih boračkih kategorija koji su započeli jučer.

Borci očekuju da poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici potvrde da neće biti ukinut zakon o pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja te da boračka primanja neće biti umanjena za 10% kako je to predviđeno stand by aranžmanom sa MMF-om.

U 10 sati počela je sjednica Predstavničkog dom Parlamenta FBiH o zahtjevima nosilaca najviših ratnih priznanja u ovom entitetu.

Policijske snage i jutros su raspoređene na obezbjeđivanju zgrade.

Tokom jučerašnjih protesta pregovori između predstavnika Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije BiH te nosilaca vlasti u Federaciji i predstavnika političkih stranaka okončani su bez parafa na sporazum kojim se prihvataju svi zahtjevi Saveza. Sve zahtjeve boraca prihvatile su Stranka za BiH i SDP BiH. No, dio sporazuma koji se odnosi na zahtjev da se primanja svim kategorijama boračke populacije ne umanjuju za 10 posto nije prihvatila SDA jer bi to oborilo aranžman sa MMF-om, rečeno je. Zbog toga demonstranti, kojih je tokom dana najprije ispred zgrade federalne Vlade, a zatim Parlamenta bilo oko 2.000, ostaju do daljnjeg u Sarajevu, sve do ispunjenja svih zahtjeva. Dobitnici najviših ratnih priznanja i bivši branioci noć su proveli u dvorani Zetra u Sarajevu, u iščekivanju današnjeg dana i mogućeg razrješenja njihove agonije.