Sud BiH
0

Upitna svjedočenja holandskih vojnika

FENA
Tužilaštvo BiH ni na današnjem ročištu nije dalo Sudu BiH nikakve nove informacije o mogućnosti unakrsnog ispitivanja Roberta Alexandera Frankena, Thomasa Karremansa i Paula Groenwegena, holandskih vojnika koji su u julu 1995. godine bili u Srebrenici.

“Tužilaštvo ne može dati povoljne informacije o tome. Uglavnom svi izvori šute i uopšte ne znamo da li se svjedoci namjeravaju odazvati našem pozivu”, kazao je tužilac Ibro Bulić.

Iskazi ove trojice vojnika dati pred Tribunalom u Haagu, uvršteni su ranije u spis kao dokazi Tužilaštva protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića.

Sud i Tužilaštvo BiH su već nekoliko puta pokušavali uspostaviti videolink kako bi ove svjedoke unakrsno ispitali, ali iz različitih razloga nisu uspjeli.

Na jednom od prethodnih ročišta je saopćeno da Franken ne odgovara na pozive Suda.

“Vijeće je odlučilo da neće unakrsno ispitati Frankena, jer je rekao da ne želi svjedočiti. Vijeće će dati rok Tužilaštvu do 7. januara da sazna da li Karremans i Groenwegen žele svjedočiti. Ukoliko odgovor bude sličan današnjem, Sud će donijeti konačnu odluku da ne bude unakrsnog ispitivanja”, kazao je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije, optuženi su za genocid počinjen u Srebrenici. Tužilaštvo smatra da su obojica 13. jula 1995. godine učestvovali u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u Bratuncu.

Na ovom ročištu odbrana Vukovića je predložila saslušanje svjedoka Hasana Hasanovića, koji je bio “očevidac događaja u Kravici”, te da se u spis uvrsti iskaz Mevludina Orića, koji je bio ispred Kravice 13. jula 1995. godine.

“Izvođenje ovih dokaza bi vodilo nepotrebnom odugovlačenju postupka, te je Vijeće odlučilo da odbije ove prijedloge odbrane”, kazao je Bektašević, prenosi BIRN - Justice Report.

Naredno ročište zakazano je za 22. januar 2010. godine, kada bi Tužilaštvo trebalo početi iznositi završnu riječ.