BiH
0

Upitan nastavak izgradnje Turske ambasade u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća u Sarajevu nije razmatran Regulacioni plan "Kvadrant C – Marindvor". U razgovoru za naš portal, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Marin Ivanišević kaže da se o planu nije moglo razgovarati jer nije bio pripremljen.

"Gradska uprava ima obvezu da napravi izmjene i dopune postojećeg Regulacionog plana. Na posljednjoj sjednici kada je prvi put razmatran plan, Gradska uprava je tražila da se on razmatra po skraćenom postupku. Međutim, vijećnici su smatrali da se radi o važnoj lokaciji i važnoj namjeni te lokacije pa ga zbog toga nisu razmatrali po skraćenom postupku", objasnio je Ivanišević.

Naime, prije razmatranja bilo kakvih urbanističkih promjena, a pogotovo kada se radi o tako značajnom projektu, potrebne su javne rasprave, mišljenje građana i sva potrebna saznanja s posebnim obzirom na nastale promjene namjena tih objekata.

"Općinski vijećnici su odlučili da se namjena objekata ne može mijenjati. Prihvaćeno je da se na prostoru Vilsonovog šetališta izgradi pet rezidencijalnih objekata namijenjenih isključivo za diplomatska i konzularna predstavništva. Jedan od zahtijeva investitora je bio da se promijeni namjena jednog objekta te da se on pretvori u diplomatsko-poslovni objekt što je nepoznanica", dodao je Ivanišević.

Da pojasnimo, investitor ovog projekta je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa ministrom Svenom Alkalajem koje, kako navode Nezavisne novine, očekuje da Gradsko vijeće prihvati izmjene Regulacionog plana kako bi Sarajevo dobilo jednu rezidencijalnu četvrt.

Vijećnici su pak, prema Ivaniševićevim riječima, čvrsti u stavu da nema promjena namjene objekata, a da se o visinama samih može voditi rasprava.

Gradska uprava, odnosno gradonačelnica Semiha Borovac, svjesna je zahtijeva koje su vijećnici postavili te je odlučila pripremiti kvalitetniji nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana. Kada ćemo dočekati završnicu nacrta i konačnu odluku Gradskog vijeća apsolutno je nepredvidivo. Sve do tada na snazi je stari Regulacioni plan izgradnje objekata ambasade na visini do dva sprata.

Ako je tako, kako onda da započeta zgrada Turske ambasade ima već četiri sprata te da je Urbanističko-građevinska inspekcija Novo Sarajevo zaustavila dalju izgradnju?!

"U ovome trenutku tamo se obavljaju određene građevinske aktivnosti. Mi smo od inspekcije tražili da utvrdi činjenično stanje i tada je glavni inspektor zabranio dalju izgradnju. No, stari plan je ponovo na snazi. Zgrada Turske ambasade ima četiri sprata; hoće li se tražiti da oni to poruše ili će se prihvatiti izmjene, to Vam u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali smatram da za sve postoji dogovor. Turska jeste mnogo učinila za našu državu i mislim da treba s njima razgovarati, ali nisam mišljenja da treba rušiti vlastite postojeće zakone da bi se nekome izašlo u susret", naglasio je Ivanišević.

Iako smo uporno pokušavali razgovarati sa šefom Urbanističko-građevinske inspekcije Novo Sarajevo, Sinišom Zecom, nismo uspjeli saznati konačnu odluku o tome šta će se desiti sa dva sprata zgrade Turske ambasade koji su izgleda viška.

Gradsko vijeće će staviti pečat na konačnu odluku o stvaranju rezidencijalne četvrti u Sarajevu, o visinama zgrada, o njihovoj namjeni itd. Treba naglasiti da se u tom slučaju sve ambasade zainteresirane za izgradnju trebaju jednako tretirati te da treba u svemu tome uvažiti činjenicu da je Vilsonovo šetalište jedno od omiljenih rekreativnih mjesta građana Sarajeva. Treba uzeti u obzir da je to mjesto gdje se bezopasno mogu voziti bicikla, šetati i slično, jer svakim radnim danom poslije 17 sati tom dionicom ne prolazi saobraćaj, a vikendom je šetalište rezervisano samo za rekreativce. Stoga se iskreno nadamo da se neće usvojiti izmjene koje bi mogle ugroziti mir i ljepotu šetališta, iako nam je Ivanišević potvrdio da su vjećnici svjesni značaja te lokacije te da im je bitno očuvanje iste.