BiH
0

UPBiH: Povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda iskoristiće uvozni lobiji

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH podsjeća da je zatražilo ranije od entitetskih ministarstva poljoprivrede da, zbog suše i šteta koje je prouzrokovala, proglase stanje elementarne nepogode kako bi se stekao zakonski osnov za poduzimanje hitnih mjera za saniranje nastalih šteta.

"Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva RS u saradnji sa Vladom RS je žurno reagiralo i dogovorilo pozajmicu pet hiljada tona kukuruza iz Srbije, dok Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iako saglasno da je hitno neophodno uvesti oko deset hiljada tona kukuruza za stočnu hranu prinuđeno je da čeka naredno zasjedanje Vlade Federacije, kako bi mogli razmatriti i eventualno riješiti problem", stoji u saopćenju.

UP BiH smatra da je Vlada Federacije već ranije morala zakazati vandrednu sjednicu s obizom da su već evidentna poskupljenja određenih poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

U svojim zahtjevima UP je insistiralo na formiranju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na državnom nivou, koje bi zastupalo interese svih poljoprivrednih proizvođača u BiH, za razliku od sadašnjih entitetskih ministarstava koja donose mjere i odluke koje su parcijalne i odnose se na taj entitet.

"Ukoliko u Federaciji BiH ne dođe do skorog uvoza tih količina kukuruza, tovljači junadi, proizvođači peradi, tovljači svinja, pa i proizvođači mljeka kojima je sušom uništena proizvodnja silaže i sjena pa su prinuđeni na kupovinu značajnih količina koncentrovane stočne hrane će biti primorani da obustave proizvodnju jer će ona poskupjeti, ili će pak morati povećati cijene svojih proizvoda, što će se odraziti na ionako ugroženu kupovnu moć građana FBiH", stoji u saopćenju.

Isto tako će uslijed povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda uvozni lobiji iskoristiti priliku i na naše tržište uvesti poljoprivredne proizvode iz susjednih zemalja, čak i sumnjivog kvaliteta, te na taj način ugroziti prodaju proizvoda poljoprivrednih proizvođača FBiH.