Milorad Živković
0

"Upad u veliku salu PSBiH je krivično djelo"

FENA
Milorad Živković
Milorad Živković
Povodom današnjih zbivanja u zgradi Parlamentarne Skupštine BiH, saopćenjem je reagirao i Kabinet Milorada Živanovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

"Nakon učestalih zloupotreba skupštinskih prostorija od strane pojedinih organizacija i udruženja u bliskoj prošlosti, Zajednički kolegij oba doma PSBiH je postigao dogovor o uslovima i načinima korištenja skupštinskih sala i ustupanja prostorija trećim licima. Tada je definisano da dozvolu za korištenje Velike sale PSBiH daju predsjedavajući oba doma, a Bijele sale i Plave sale predsjedavajući domova koji zasjedaju u tim salama, uz potpisivanje standarnog ugovora".

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković nije dao saglasnost za korištenje Velike sale povodom 1. marta za svečanu akademiju u organizaciji „Foruma parlamentaraca BiH 1990“ i o tome su blagovremeno upoznate nadležne zajedničke službe u zgradi Parlamenta.

Takođe, saznali smo da je zahtjevu pomenute organizacije udovoljeno davanjem na korištenje Plave sale za pomenutu manifestaciju od strane predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića.

"Današnji nasilan ulazak u Veliku salu Parlamentarne Skupštine BiH, osim toga što je nedemokratski i vandalski čin, ujedno je i krivično dijelo narušavanja javnog reda i mira i neovlašten i nasilan upad u službene skupštinske prostorije. Nadležni organi bit će pozvani da odgovorne za ove radnje adekvatno sankcionišu“, kaže se u saopćenju.