BiH
0

Upad u kuću Provincijalata Bosne srebrene nema karakter napada na Hrvate

FENA
Motiv provale u kuću Provincijalata Bosne srebrene te napada na provincijala fra Miju Džolana prvenstveno je pljačka novca, stav je bosanskih franjevaca nakon što su analizirali nemili događaj u sarajevskom naselju Koševo od ponedeljka 21. januara.

Franjevci iz rekonstruiranog dijaloga i ponašanja provalnika smatraju očiglednim da su se provalnici upadom u prostorije Provincijalata očekivali domoći velike količine novca.

"Budući da u današnjem kriminalnom miljeu, kao i uopće u našem društvu vlada pogrešna predodžba da mi raspolažemo s puno novca i da keš čuvamo u svojim kućama, naša kuća, kao središnja upravna kuća Provincije postala je meta pljačkašima", navodi se u saopćenju koji potpisuje provincijal fra Mijo Džolan.

Također se naglašava kako svi do sada poznati detalji ovog događaja ukazuju da upad u kuću Provincijalata nema karakter napada na Hrvate, katolike i fratre, kao što nije ciljan niti na osobu provincijala.

U Provincijalatu Bosne srebrene su potvrdili hitno reagiranje na ovaj događaj svih policijskih instanci na razini grada, kantona i Federacije BiH.

Riječi zahvale upućene su i medijima koji ovaj događaj nisu apsolvirali kao senzaciju, već pokazali solidarnost i žaljenje što se svi zajedno ne uspijevamo podići na razinu svih elementa sigurnosti i obeshrabrivanje svakog oblika kriminala uperenog protiv bilo čije sigurnosti, života i imovine.

"Događaj je sam po sebi ružan. Molim da se moje negativno iskustvo ne zlorabi u još negativnije političke i egzistencijalne poruke nikome, a osobito mom hrvatskom narodu u Sarajevu i diljem BiH", poruka je provincijala fra Mije Džolana.

Pokušaj oružane pljačke kuće Provincijalata Bosne srebrene u ulici Mustafe Busuladžića 6. dogodio se u ponedjeljak 21. januara oko 01.40 sati.

Dvojica naoružanih u crno maskiranih razbojnika, s kapama s prorezom za oči i usta pokušali su najprije provaliti ulazna vrata Provincijalata, no kako im to nije uspjelo, provalili su kroz prozor u tajništvu. Ušli su u spavaću sobu provincijala fra Mije Džolana i s naslonjenim pištoljem na čelo grubo ga probudili, tražeći mu novac i blagajnu. Pljačkaši su u konačnici napustili kuću istim putem kojim su i ušli.

Sva braća - fra Šimo Grgić i fra Zdravko Dadić i sestre - Željka Kopić i Branislava Sičaja, u kući su prošli bez posljedica, premda vidno uznemireni i zaplašeni, osim što je provincijal dobio udarac pištoljem u potkoljenicu. Radi se o lakšoj tjelesnoj ozljedi.

Provalnici ništa nisu uspjeli otuđiti, ali su ostavili dosta tragova za kriminalističku obradu.