BiH
316

Uoči SFF-a Sarajevo prepuno turista: Većina je čula za dolazak De Nira, a privlači ih kultura i historija

Piše: M. S.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
U mjesecu augustu, sa približavanjem Sarajevo Film Festivala (SFF) i u jeku sezone godišnjih odmora, u Sarajevu se primijeti sve veći broj turista.

Veliki broj turista koji se mogu primijetiti na Baščaršiji i drugim dijelovima glavnog grada BiH dolazi iz Evrope, a putovanje Sarajevom dio je putovanja Balkanom. Ovom gradu privuku ih najviše njegova historija i multikulturalnost, a dodatnu čar predstavlja i blizina velikih zvijezda koje u grad dovede SFF.

Turisti iz Splita spomen SFF-a iskoristili su da upitaju da li je tačno da dolazi Robert de Niro. Sarajevo inače poznaju prilično dobro, a odlučili su doći kako bi izbjegli velike splitske vrućine, te posjetiti i Jahorinu.

Za SFF su čuli i u Italiji, a u Sarajevu im se dopada sve osim hladnoće koju su iskusili danas.

Jasmin Hasanović, uposlenik Turist info biroa, kaže da primijeti više posjetilaca u periodu SFF-a.

"Trenutno je sezona pa je veći broj posjetilaca, ali se osjeti veća frekvencija turista tokom SFF-a", kaže on i dodaje da svi većinom znaju za Festival.

Iz ugostiteljskih objekata su nam takođe potvrdili da dobiju veći priliv turista u ovim danima.

Treba istaći da je popunjenost smještajnih kapaciteta u Sarajevu za vrijeme SFF-a 78 posto, a slobodan krevet i sobu sve je teže pronaći, što ponekad stvara problem i organizatorima Festivala koji nekada imaju problem da smjeste sve goste, usljed popunjenosti hotela.

"Primijetim već sad pred festival da ih više dolazi“, kaže Edin, konobar u Cheers Pubu.

Na ulicama smo primijetili i turiste koji su prevalili veće razdaljine kako bi se našli u Sarajevu. Među njima bio je i par iz Argentine.

"Ovo je prelijep grad, ima toliko kulturnih različitosti koje nismo primijetili u drugim mjestima koje smo posjetili", kažu oni.

Sa njima se slaže i turista iz Japana, koji je osim toga pohvalio i arhitekturu i gostoprimstvo ljudi.

Grupa Poljaka rekla je da su došli zbog historije grada, te da osjećaju da je u ovom gradu historija živuća stvar.

"Ovo je divan grad, toliko historije u svemu", s divljenjem pričaju ovi turisti, koji će nakon Sarajeva nastaviti svoj put Balkanom.