BiH
113

Uoči prve godišnjice na funkciji: Bivši premijeri FBiH ocjenjuju rad Fadila Novalića

Pišu: N. N., S. H. i Er. M.
Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Novalićem uskoro će obilježiti prvu godinu rada u ovom četverogodišnjem mandatu. Tim povodom kontaktirali smo bivše premijere FBiH i pitali ih za ocjenu dosadašnjeg rada premijera Novalića i njegove Vlade.

Edhem Bičakčić, premijer FBiH u periodu od 1996. do 2001. godine, za Klix.ba kaže da Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić mogu dobiti prolaznu ocjenu, ali i da se moglo raditi mnogo više i brže.

“Položaj Vlade FBiH je vrlo težak jer ona baštini naslijeđe koje treba popravljati. Određeni reformski okreti su uočeni, ali nedostaje brzina i odlučnost da se krene u istinsko otvaranje prostora za nove investicije i zapošljavanje i tu Vlada FBiH mora pokazati veću efikasnost. Stvari se moraju još brže rješavati jer je mnogo prilika propuštenu u prethodnom periodu”, kaže Bičakčić.

On ističe da su posljednji potezi vezani za zapošljavanje mladih izuzetno dobri, ali i podsjeća da pojedini projekti, kao što je izgradnja vjetro-parkova, čekaju na odobrenje iako su investicije spremne.

Ministri dolazili i odlazili

“Premijeru Novaliću nije bilo lako. Nije raspolagao ni punim kapacitetom ministara jer su jedni odlazili, a drugi dolazili. U takvim okolnostima nije jednostavno koordinirati rad Vlade, a naslijeđe problema kuca na premijerova vrata čak i kad za to nisu nadležni on i Vlada FBiH. Tu zaista mora imati jednu požarnu aktivnost od koje ne može pobjeći, a ona mu oduzima energiju u ovom reformskom dijelu gdje se očekuju rezultati”, kaže Bičakčić za Klix.ba.

Alija Behmen, koji je obnašao funkciju predsjednika Vlade FBiH u periodu od 2001. do 2003. godine, rekao je u razgovoru za Klix.ba kako on još uvijek ne vidi nikakve historijske odluke Vlade FBiH kojom predsjedava Fadil Novalić.

"Ne vidi se ni da ovaj saziv Vlade FBiH imao uopće utvrđenu strategiju. Nju jednostavno nose događaji, a jedan od njih je i ovaj uzrokovan presudom Ustavnog suda FBiH koji je Zakon o radu proglasio neustavnim. Ne mogu takve zakone donositi na način na koji to oni rade ", kazao je Behmen.

A glas javnosti?

Behmen dodaje i da je izvjesno kako Novalić ne poštuje princip participacije koji podrazumijeva da građani učestvuju u donošenju odluka, a posebno zakona koji su važni svima. Na pitanje šta bi savjetovao premijeru FBiH, on je odgovorio da je to rad na stvaranju ambijenta za dobro poslovno okruženje.

"Oni ne mogu računati na to da će otvarati kapacitete i od domaćih i od stranih investitora ako FBiH ne pruža ostale elemente koji su bitni počevši od poslovnog ambijenta pa do strukture zakona. Međutim, mi od početka mandata ove Vlade nismo imali priliku vidjeti niti jedan zakon iz te strukture, a to se ne može uraditi jednim zakonom, već setom zakona", rekao je Behmen.

Behmena smo pitali i kako bi na skali od 1 do 10 ocijenio rad Vlade Federacije BiH. Kaže da konkretnu ocjenu ne može dati, ali da ona u svakom slučaju nije prolazna.

"To je teško pitanje. Gradacija od 1 do 10 je poprilično ozbiljna stvar i ne bih se osudio ocjenjivati, no činjenica je da ocjena nije prolazna", konstatovao je Behmen.

Naslijeđe od prethodne Vlade značajan segment

Još jedan bivši premijer FBiH Nedžad Branković, koji je tu funkciju obnašao u periodu od 2007. do 2009. godine za Klix.ba komentarisao je rad aktuelne Vlade FBiH, te naglasio kako je teško dati ocjenu jer je Vlada samo jedan od subjekata upravljanja društva.

"Ja dobro znam koliko sam kao premijer po Ustavu imao realnih mogućnosti da mogu biti odgovoran za sve elemente prilika, uslova funkcionisanja i rezultata rada. Jedan od razloga zbog kojih sam ja napustio politiku je što je došlo do sukoba sa bivšim predsjednikom SDA, jer sam ja smatrao da se više trebaju pitati institucije, a manje stranke", kazao je Branković.

On je naglasio da je za ocjenu rada Vlade neophodno sagledati uslove u kojima su ministri i premijer vladali. Zatim je važan segment kakvo su naslijeđe preuzeli od prethodne vlade i po tome treba suditi, smatra Branković.

Problem na bh. političkoj sceni su diskontinuiteti, jer nova vlast teško preuzima projekte prethodne vlasti. Zbog toga bi, ističe bivši premijer FBiH svaka Vlada trebala biti reformska.

Indikatori stanja u društvu su prava ocjena rada

"Sadašnja Vlada FBiH gotovo godinu dana provela je u promjeni koalicionih partnera u FBiH. To odmah umanjuje kapacitet odlučivanja, efikasnost plana rada i slično. Međutim prava ocjena rada su indikatori stanja u društvu. Ako je povećan broj zaposlenih, kolika je prosječna plata, da li postoji rast BDP-a, industrijske proizvodnje i investicija, to su prava mjerila rada neke institucije. Sve to treba analizirati i dati pravu ocjenu Vladi FBiH", kazao je Branković za Klix.ba.

Investicije i izvoz su dvije kategorije kojima bi se Vlada FBiH trebala maksimalno posvetiti, naglasio je Branković.

"Pitanje je koliko je sadašnja Vlada naslijedila investicionih projekata od prethodne vlade, a čini mi se da je sadašnja Vlada FBiH malo projekata naslijedila od svojih prethodnika", istakao je Branković.

Na pitanje kojom ocjenom bi ocijenio rad Vlade premijera Novalića na skali od 1 do 10, Branković ističe da kao profesor mora sagledati uslove u kojima su djelovali ministri, ali i da ocjena treba sadržavati jedan motivirajući element, kazavši da bi trenutnoj Vladi FBiH dao "dobru 8".

Bivši premijer FBiH Nermin Nikšić nije želio komentarisati rad Fadila Novalića.