BiH
20

Uoči Kongresa nefrologa BiH: Svakog dana u svijetu 20 pacijenata umre čekajući organe

Piše: A. P.
Udruženje nefrologa u BiH u periodu od 22. do 25. aprila ove godine organizirat će četvrti međunarodni Kongres nefrologa. Tema kongresa je hronična bubrežna bolest, jer se smatra se svaki deseti stanovnik planete Zemlje ima neko bubrežno oboljenje.
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halima Resić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Prof. dr. Halima Resić, predsjednica Udruženja nefrologa BiH, pojašnjava šta ovaj kongres znači za BiH, ali za pacijente koji imaju neki od stadija bubrežne bolesti. Ona također navodi koliko su mediji značajni u ovoj oblasti, jer samo oni, smatra Resić, mogu probuditi svijet građana na donorstvo.

Najznačajniji skup iz nefrologije u regiji

"Kongres je organiziran u saradnji sa Svjetskim i Evropskim udruženjem nefrologa i Akademijom nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH). Na ovom skupu sudjelovati i čelnici svih udruženja nefrologa u Evropi, ali i svijeta. To je priznanje bh nefrologiji i našem udruženju", navodi Resić i dodaje da ovo jedan od najznačajnih skupova iz nefrologije u regiji u ovoj godini.

Ističe da je jedan od najvažnijih tema kongresa transplantacija bubrega, jer se ova oblast po njenom mišljenju treba više razviti, naročito u BiH. Jedan od predavača je Francis Delmonico, predsjednik Svjetske organizacije za transplantaciju, i dr. Mirela Bukšić, koja je nacionalna koordinatorica za transplantaciju u Hrvatskoj.

"Nama je glavni cilj razvoj transplantacione medicine u BiH, kako bi se broj dijaliznih pacijenata smanjio. Godinama pričamo kako su nam dijalizni centri pretrpani. Transplantacija je napravila pomake u 2014. godini, kako je formiran Transplantacioni centar pri Ministarstvu zdravstva FBiH. Međutim, nefrolozi bi bili najsretniji kada bi imali krovni transplanatacijski centar na nivou BiH, kao što je to u zemljama u regiji. Smatram da je transplantacijska medicina prioritet bh zdravstva", kaže prof. dr. Resić.

Samo mediji mogu probuditi svijest građana na donorstvo

Međutim, decidna je Resić, mediji su ti koji imaju ključnu ulogu, pored zdravstvenog sistema u razvoju transplantacijske medicine. Navodi da BiH, kao i svaka druga država može imati idealan zdravstveni sistem, ali bez podrške medija nijedan projekat koji se odnosi na doniranje organa nema značaja.

"U zapadnoj Evropi porodica ne odbija da njegov srodnik donira organ. Tamo je slučaj da se uradi 15.000 transplantacija bubrega godišnje. Poznato je da svaki dan u svijetu umire 20 pacijenta koji čekaju različite organe. Zato su mediji važni, jer oni plasiraju životne priče o pacijentima koji čekaju na transplantaciju. Najbolji primjer su Sjedinjene Američke Države koje sarađuju sa svim transplantacijskim centrima u svijetu", kazala je Resić.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Ističe da je hronična bubrežna bolest oboljenje koje je vrlo često podmuklo i ne daje nikakvu simptomatologiju i povezano je sa starijom životnom dobi. Također, svaki treći dijabetičar ima neki stadij bubrežene bolesti.

"Hronična bubrežna bolest ima pet stadija, i to se vrlo teško otkriva. Zbog toga je Svjetsko udruženje nefrologa i pokrenulo akciju prevencije oboljenja kod bubrežnih bolesti. To je zamišljeno na način da se svim pacijenata koji su rizični, poput dijabetičara, hipertoničara i onih koji imaju neko kardiovaskularno oboljenje, procijeni bubrežna funkcija. Oni zbog ove procjene ne moraju ići nefrologu, jer to mogu uraditi i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. To je u Sarajevu pokrenuto kao pilot projekat. Ljekari porodične medicine pomoću jedne formule mogu procijeniti da li ima neko od nekih stadija bubrežnih bolesti", pojašnjava Resić.

Prenatrpani dijalizni centri i prekasni dolasci pacijenata

Smatra da je problem kod pacijenata što se na vrijeme ne otkrije bolest, a bubrezi su organi kroz koje se 80 posto lijekova metaboliše. Iz tog razloga vrlo često pacijenti na dijalizu dolaze kasno te su zbog toga i dijalizni centri pretrpani.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

"U BiH ima 27 dijaliznih centara i imamo 2.800 pacijenata koji svakodnevno dolaze na dijalizu. Udruženje nefrologa BiH vodi registar pacijenta i mi ćemo ovom procjenom bubrežene funkcije kroz primarnu zdravstvenu zaštitu imati registar predijaliznih pacijenata, oni koji imaju bubrežnu bolest. To će biti jako značajno", ustvrdila je ona.

Najopterećeni dijalizni centri u Federaciji BiH su Sarajevo, Tuzla i Zenica. U ovim gradovima dijalizni centri rade četiri smjene, dok je u Republici Srpskoj najopterećenija Bijeljina.

Od 2006. do 2015. godine u FBiH urađene 23 kadaverične transplantacije U RS nije urađena nijedna kadaverična transplantacija 2.800 pacijenata na hemodijalizi 700 pacijenata čeka na kadaveričnu transplantaciju U FBiH 226 pacijenata na listi čekanja