BiH
0

Uoči Kongresa bh. dijaspore: Svi zahtjevi bh dijaspore su konstantni, ne smijemo odstupati od njih

FENA
Senada Softić-Telalović
Senada Softić-Telalović
Osnovne teme 4. kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH, koji će biti održan od 30. maja do 1. juna u Sarajevu, iste su kao i na prethodna tri kongresa, što je dokaz da se nije daleko otišlo u rješavanju problema koji brinu bh. dijasporu. Ali, pošto sve u BiH ide puževim korakom, prihvatamo tu realnost i nastavljamo sa svojim zahtjevima i molbama, kazala je FENI predsjednica SSDBiH Senada Softić-Telalović.

Ona je u povodu tog događaja istaknula da će SSDBiH i na ovom kongresu od Skupštine i Vijeća ministara BiH tražiti da shvate potrebu ukidanja člana 17 Zakona o državljanstvu BiH, koji se odnosi na pitanje dvojnog državljanstva, i konačnog rješenja statusa više od milion građana BiH koji žive u dijaspori. Tim članom "državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa članom IV 4."

“Nećemo odustati od našeg zahtjeva i tražit ćemo pravdu i rješenje na svim dostupnim instancama, ali nas zanima šta je pravi razlog da se to pitanje ne rješava. Kome nije stalo do milion bh. građana? Koje to političke stranke, koji političari nas tjeraju iz BiH? Zašto?Javno tražimo odgovor i pozivamo te pojedince i stranke koji nas odbijaju da nam kažu zašto i čega se boje”, ističe ona.

Predsjednica SSDBiH ističe da će, upravo zbog takvog stava bh. političara, na ovom kongresu ugostiti stručnjake iz svijeta da ukažu na značaj i vrijednost dijaspore i koliko i kako ona može pomoći matici. "Vrijeme je da i BiH počne učiti od drugih. Od zemalja koje su maksimalno iskoristile i još koriste potencijale dijaspore. Bosni i Hercegovini se ova šansa nudi danas, a nisam sigurna da li će i koliko naši građani u svijetu trpjeti ovo odbijanje i ignoriranje”, istaknula je ona.

Softić-Telalović podsjeća da je jedan od zahtjeva bh. dijaspore i uspostavljanje ministarstva za dijasporu, ali da ne insistiraju slijepo na tom zahtjevu. "Prihvatit ćemo i mnogo manju ponudu u smislu komisije za dijasporu pri nekom od ministarstava ukoliko će ona zaista raditi i biti na obostranu korist i BiH i nama u dijaspori”, ističe ona.

Predsjednica SSDBiH ističe zahvalnost bh. dijaspore Izbornoj komisiji što je određenim odlukama olakšala glasanja bh. dijaspore na predstojećim lokalnim izborima. Ipak, ističe da će bh. dijaspora i dalje insistirati na tome da se olakša način registracije i pojednostavi čitav taj proces koji je, kako kaže, najveći razlog slabog odziva bh. dijaspore na glasanje.

"Svi naši zahtjevi su konstantni i na nama je da nijednog trenutka ne odstupamo od njih. Oni su naš pokušaj da se osjećamo ravnopravnim građanima naše domovine i ne budemo odbačeni i prisiljeni na asimilaciju i prihvatanje drugih država kao svojih, država koje nas cijene i nude nam sve pogodnosti i znaju iskoristiti naše potencijale i kvalitete”, kazala je za FENU predsjednica SSDBiH Senada Softić-Telalović.