BiH
36

Uoči 27. noći ramazana u Zenici predstavljena izložba "Fenomen Kur'ana"

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice danas je otvorena izložba "Fenomen Kur'ana" na kojoj je predstavljen tok pisanja svete knjige u islamu te dokazi koji su u njoj predstavljeni.

U Kur'anu su predstavljene činjenice koje naučnici danas otkrivaju, predstavljen je svemir koji danas nije moguće istražiti i mnogo toga što ga odlikuje fenomenom. Izložba na kojoj su predstavljeni pisani tragovi Kur'ana, materijali na kojima su pisani i mnogo toga drugog uz VR tehnologiju organizovao je doc. dr. Esmir Halilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici uz podršku Muzeja grada Zenice i Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Izložba je u Zenici otvorena uoči 27. noći ramazana, jedne od neparnih noći posljednje trećine ramazana za koju se vjeruje da su u njoj poslaniku Muhammedu a. s. poslani prvi ajeti Kur'ana.

Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević je pojasnio da izložba ima edukativni karakter za mlade osobe koje će svoje istine zapisati na kamenu kao vječnu neizbrisivu poruku, baš kako je i Kur'an pisan na raznim materijalima i zadržan u originalnom izdanju sve do danas.

"Podsjetivši se prošle izložbe o poslaniku Muhammedu a. s. zaključujem da dr. Halilović ne odustaje od pravljenja tipiziranih izložbi, a kako je počeo nadam se da će sa svim materijalom završiti u prostoru sa stalnom postavkom koja bi se mogla zvati 'Muzej poslanika Muhammeda a. s'. Nadam se da će naša lokalna zajednica pronaći prostor gdje će sve ovo biti uvijek na raspolaganju našim građanima i turistima", izjavio je Jašarević.

Halilović je kazao da je izložbu poklonio za 27. noć ramazana svojim sugrađanima kako bi približili Kur'an što je bolje moguće.

"Cilj nam je da svaki posjetilac uzme Kur'an, da pročita prijevod na bosanski jezik i da razmišlja o njegovim poukama i porukama. Danas ovdje imamo izložene i primjerke najstarijih prepisa Kur'ana koji su napravljeni u Zenici", istakao je Halilović.

U ime Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici prisutnima se obratio profesor Šefik Kurdić koji je poručio da mu je posebno zadovoljstvo prisustvovati ovakvoj promociji Kur'ana.

"U Kur'anu se na 850 mijesta spominju termini koji upućuju na nauku, analiziranje i razmišljanje, nijedna knjiga koja se bavi naukom nema toliko poticaja kao Kur'an. Ova izložba nas upućuje na razmišljanje o onome što Allah stvara. Ovo je najbolji poklon nama Zeničanima za 27. noć", dodao je Kurdić.

Uvodničar Afan Abazović u svom je govoru iznio detalje omjera pojedinih riječi u Kur'anu te je pozvao sve prisutne da uživaju u izložbi artefakata i panoa na kojima su ispisani ajeti iz Kur'ana koji govore o svemiru, stoci, braku, zraku, vodi i drugom...

Zenički hor En-Nahl svečano otvorenje izložbe uveličao je izvođenjem ilahija, a izložba će biti otvorena u Muzeju grada Zenice u toku radnog vremena u narednih 15 dana, a do kraja ramazana i u noćnom terminu od 21 do 23 sata.