Opština Srbac
0

Uočene tačke na Vrbasu gdje bi moglo doći do izlijevanja vode

SRNA
Na toku rijeke Vrbas kroz srbačku opštinu u dužini od 20 kilometara postoji nekoliko kritičnih tačaka na kojima bi moglo doći do proboja vode usljed naglog topljenja snijega, utvrdila je tokom inspekcije na terenu stručna ekipa Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Srbac.

Stručna ekipa je konstatovala da je vodostaj Vrbasa u blagom porastu, ali da za sada nema opasnosti od poplava. Ova rijeka je mjestimično zaleđena, dok su riječice Povelič i Prosječka potpuno zaleđene. Sava je pod ledom, osim u uskom pojasu gdje se u nju uliva Vrbas.

"Na 700 metara dugoj obaloutvrdi u Liliću došlo je do oštećenja u dužini od 50 metara", rekao je Srni samostalni stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u opštini Srbac Ninko Gužvić.

On je dodao da su se oštećenja pojavila i na šljunkari "Hidrokopa" u Malom Razboju, na nasipu u Prijebljezima u dužini od 15 metara, te da je došlo do rušenja lijeve obale kod stare crkve u Razboju u dužini od 30 metara i do slijeganja nasipa u Bajincima.

Mreža kanala za oticanje oborinskih voda oko Srpca i u Vlakničkom polju u funkcionalnom je stanju, tvrdi Gužvić i podsjeća da je za sanaciju ove 17 kilometara duge mreže tokom protekle četiri godine izdvojeno preko 320.000 KM.

"Da bi se utvrdila prava funkcija crpne stanice "Ina" i propusna moć gravitacionog ispusta prema Vrbasu i Savi, trebalo je izvršiti probne radnje, što do sada nije urađeno", rekao je Gužvić.

Prema mišljenju Gužvića, ovog proljeća biće poplavljeno Vlakničko polje površine oko 500 hektara, kao i dio plavnog područja između Vrbaskog nasipa i lijeve obale ove rijeke, površine oko 2.000 hektara.
Gužvić kaže da je teško procijeniti da li bi se pod vodom mogli ponovo naći dijelovi grada kao što su Vrbaska i Savska ulica, koje su od ušća Vrbasa u Savu udaljene svega oko 800 metara.

U poplavi koja se u Srpcu i još nekoliko naseljenih mjesta dogodila čak četiri puta tokom proljeća 2010. godine, pričinjena je materijalna šteta od oko 6,5 miliona maraka.