BiH
0

UO Fondacije "AP - Bosanska piramida Sunca" ocijenio proteklu sezonu izvanrednom

FENA
Na redovnoj sjednici Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", održanoj u Sarajevu, istaknuto je da se završava ovogodišnjih 200 dana zvanične sezone geoarheoloških istraživanja koji su trajali od 12. aprila do 31. oktobra ove godine, te da se, u skladu s tim, za rad zatvara većina arheoloških lokacija.

Na sjednici je zaključeno da se prelazi na zimsku sezonu istraživanja koja će trajati od 1. novembra ove do 11. aprila 2008. godine.

"Intenzivno će se raditi na dvije lokacije - u kompleksu podzemnih tunela Ravne i na prilaznom platou vrha Bosanske piramide Mjeseca. Bit će izvedena sanacija urušenog dijela zemljišta iznad podzemnih tunela KTK i isprazniti voda koja je prodrla u novopronađenu prostoriju. Na otvorenim sondama piramida Sunca i Mjeseca primjenit će se odgovarajući način konzervacije predviđen posebnim projektom. Tokom zimskih mjeseci održavat će se pristup svim otvorenim sondama na piramidama, tunelima i Vratnici", navodi se.

Na sjednici UO Fondacije imenovana je stručna komisija za ocjenu sigurnosnog stanja u kompleksu podzemnih tunela.

Upravni odbor ocjenio je proteklu istraživačku sezonu izvanrednom zbog dva značajna otkrića u svjetskim razmjerama.

"Pronađen je prahistorijski labirint podzemnih tunela dugačak kilometrima koji daje sasvim novo svjetlo na bosansku i evropsku istoriju; pronađena je prahistorijska kamena građevina u mjestu Vratnica u čijoj su izgradnji korišteni megalitni blokovi najveći na Balkanu. U procesu međunarodne verifikacije Projekta, istaknuti svjetski stručnjaci su boravili u radnim posjetama i potvrdili postojanje kolosalnih kamenih građevina u obliku piramida s pravilnom orijentacijom. Među njima je i ekspertna grupa iz Egipta s četiri doktora arheologije i geologije, dva ruska akademika, doktor biologije iz Velike Britanije, istraživač piramida Filip Coppens iz Velike Britanije i drugi. Dobijena je puna politička podrška svih nivoa vlasti.", navodi se.

U saopćenju sa sjednice UO Fondacije navodi se da glavni otpori Projektu dolaze iz organiziranog lobija koji se sastoji od predstavnka domaćih institucija za kulturno nasljeđe koji nisu nikad organizirano niti pojedinačno posjetili lokaciju istraživanja. "Njihov utjecaj je doveo do neizdavanja dozvola za rad na Bosanskoj piramidi Sunca, te kašnjenja dozvola na ostalim lokacijama. To se odrazilo i na turističku posjetu", istaknuto je.

Upravni odbor konstatirao je da je tokom prvih deset mjeseci Bosansku dolinu piramida, prema preliminarnim podacima, posjetilo oko 150.000 posjetilaca iz 80 zemalja svijeta . "Ovo je odličan rezultat kad se ima u vidu da je Fondaciji iz neshvatljivih razloga onemogućen rad na Bosanskoj piramidi Sunca, a usporen rad na ostalim lokacijama", ističe se.

Upravni odbor ističe da su glavne zamjerke turista i posjetilaca nerazvijena turistička infrastruktura. "Iako je Fondacija konstantno tražila od Općine Visoko, Turističke zajednice, te viših nivoa vlasti unaprijeđenje informativnih punktova, mapa, saobraćajnih znakova i znakova dobrodošlice, osnivanje kampa za volontere, postavljanje mobilnih mokrih čvorova, štampanje brošura, uvođenje uniformiranih vodiča to se, nažalost, nije ostvarilo. Za nadati se da će lokalna i ostale zajednice shvatiti značaj turizma i međunarodne naučne saradnje za ekonomski razvoj zemlje", ističe se.

Upravni odbor Fondacije konstatira da je finansijska podrška političkih struktura daleko iza stvarnih potreba i značaja ovog projekta koji je, kako se navodi, globalnog karaktera.

"Konstatirano je da će se u narednim mjesecima nastaviti intenzivna saradnja sa egipatskim i ruskim ekspertima koja će rezultirati objavljivanjem niza naučnih i stručnih radova na međunarodnim konferencijama, časopisima i predavanjima širom svijeta. Za sljedeću godinu se očekuje da prvi strani studenti, sa svojim profesorima, dođu u Visoko i zajedno s Fondacijom istražuju određene lokacije", navodi se.

Sastanku su prisustvovali članovi UO Fondacije Jovo Jovanović, Vlatko Doleček, Slobodan Stajić, Amila Omersoftić, Ahmed Bosnić i Semir Osmanagić.