BiH
1

UNV i volonteri Konjica zajednički mobilizuju građane

Sarajevo-x.com
U ranim jutarnjim satima u subotu 3. septembra, aktivisti pokreta Volontera i prijatelja Konjica započeli su akciju "Ljepša okolina-ugodniji život" koju partnerski i finansijski podržava i program Volontera Ujedinjenih naroda u BiH.

Akcija čiji završetak se planira za 20. septembar uključuje uređenje dječijeg parka i zida u jednom konjičkom naselju. Operativni plan je da se građevinskim zahvatima uredi, a potom oboji i umjetničkim detaljima ukrasi zid koji je trenutno prljav i išaran raznim porukama kako bi djeca i građani tog područja imali daleko ljepši ambijent za igru i odmaranje.

Volonterima pokreta u subotu su se pridružila i djeca iz naselja, a zajednički su sastrugali zid i očistili park od smeća, korova i mahovine. “Zid koji iz rugla ulice i grada pretvaramo u ponos i još jednu našu uspješnu akciju očišćen je i spreman za početak građevinskih radova. Mislim da je današnji dan protekao vrlo dobro sa odlično planiranim i iskorištenim vremenom i rezultat je bio odlično obavljen posao i nadam se da će se tako i nastaviti”, kazala je Elvira Ćosić, volonterka u projektu.

Organizaciju cijele akcije – od planiranja, nabavke materijala i samih radova – provode volonteri UNV-a i "Volonteri i prijatelji Konjica“, a uz podršku Likovne škole "Zuko i Lazo" i građana.

UNV u BiH organizuje godišnje radno okupljanje svih svojih volontera angažovanih u različitim agencijama Ujedinjenih naroda. Tom prilikom naši volonteri, između ostalog, se pridruže članovima neke lokalne grupe ili organizacije u realizaciji projekta ili inicijative kojom se mobilizuju građani za društveno koristan rad i tako promovišu vrijednosti volontera i volontiranja.

"Ove godine okupljanje će se desiti u Konjicu, a obzirom na izuzetnu reputaciju i rad konjičkih volontera oni su nam jedni od poželjnih partnera i saradnika iz Bosne i Hercegovine", izjavila je Elizabeth Siebenmann, šefica ureda UNV-a u BiH. Ona je dodala da će se 20. septembra oko 40 UN volontera pridružiti građanima Konjica u izvršenju radova na igralištu.

Pored početnih radova na čišćenju parka i bojenju zida, volonteri iz Konjica formirali su i redakciju za pripremu biltena o aktivizmu i volonterizmu svoje grupe, što također finansira UNV.

"Raduje nas da Volonteri Ujedinjenih naroda redovno prate naše aktivnosti i odaju priznanje za konkretni niz djela urađenih za dobrobit zajednice i najmlađih sugrađana. Mi znamo i omogućavamo mladima našeg grada da se probude i postanu sastavni dio pozitivne priče Konjica. Volonteri naše grupe su učestvovali u mjesecu maju 2011. godine u realizaciji međunarodnog projekta Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK UNDERGROUND i nastavkom aktivnosti kroz projekat 'Ljepša okolina-ugodniji život' i u Konjicu se u punom kapacitetu obilježava Evropska godina volonterizma 2011. i deseta godišnjica Međunarodne godine volontera", rekao je Adis Muhibić, glavni koordinator neformalne grupe građana "Volonteri i prijatelji Konjica".