Olli Rehn
0

Unutrašnje podjele urušavaju put BiH ka EU

FENA
Etničke podjele i nacionalistička retorika čelnika Bosne i Hercegovine "urušavaju evropsku perspektivu zemlje", izjavio je u srijedu evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Konsenzus" koji je omogućio pomake neophodne za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU u junu, što je prvi korak ka priključenju evropskome bloku, "urušio se, a reforme su zaustavljene", kritikovao je on na plenarnoj sjednici Evropskoga parlamenta u Strasbourgu, koji treba da ratificira taj sporazum u četvrtak.

"Nedostatak zajedničke vizije lidera zemlje o njenoj budućnosti i nepostojanje konsenzusa o reformama koje traži EU urušavaju njenu evropsku perspektivu", dodao je on.

Rehn je naglasio da je "nacionalistička retorika", koja je pratila kampanju za lokalne izbore održane 5. oktobra, kada su pobijedili nacionalisti svih zajednica, doprinijela tom "pogoršanju".

"Sada su problemi zemlje još dublji", ustrajao je on, naglasivši da bi BiH trebala govoriti "jednim glasom kako bi krenula naprijed ka evropskim integracijama", prenio je AFP.

Petnaest dana prije godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napredovanju zemalja na putu ka EU, Rehn je upozorio BiH da "bosanski lideri mogu nastaviti da se svađaju i da se zbog toga nađu iza svojih susjeda, ili da se dogovore o reformama i nastave put ka EU".

Prošle sedmice je Republika Srpska ponovo tražila pravo na otcjepljenje, nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zatražio ukidanje toga entiteta.