BiH
4

UNSA i Memorijalni centar Potočari ozvaničili saradnju

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić i predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Sreberenica - Potočari Sadik Ahmetović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o saradnji u izvođenju nastave i obavljanju naučnoistraživačkog/umjetničkoistraživačkog rada.

Ugovorom je planirano zajedničko organiziranje i razvijanje saradnje u oblasti naučnoistraživačkog/umjetničkoistraživačkog rada, zajedničko učešće u naučnoistraživačkim/umjetničkoistraživačkim projektima, kao i organiziranje naučnih skupova, simpozija, kongresa i konferencija, te međusobna razmjena naučnih i stručnih publikacija.

Rektor Avdispahić je istakao da zločini protiv mira, zločin genocida i druge teške povrede međunarodnog prava imaju historijske, pravne, sociološke, kriminološke, ekonomske, demografske, psihološke, kulturološke i medicinske aspekte, što pokazuje koliko članica Univerziteta dio nastave ili istraživanja može izvoditi u Memorijalnom centru.

Ahmetović je rekao da će u sklopu Centra biti izgrađeni sadržaji koji će služiti kao opomena čovječanstvu, te da je već sakupljeno mnogo materijala koji bi mogli poslužiti studentima za njihova istraživanja, a riječ je o presudama za genocid pred Haškim tribunalom, uključujući materijale iz istraga, sudskih procesa i komentare presuda.

Dodao je da je u toku projekt prikupljanja video izjava preživjelih žrtava genocida koje će biti pohranjene u Memorijalnom centru Sreberenica - Potočari, te da je već snimljeno oko 1.500 izjava.

Ugovor o saradnji zaključen je na period od pet akademskih godina, s tim da počinje teći od ljetnog semestra akademske 2014./2015.