BiH
81

Univerzitetu u Sarajevu dodijeljena institucionalna akreditacija

FENA
Analizirajući izvještaj Komisije stručnjaka, kao i preporuku Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je ocijenilo da su ispunjeni svi propisani uslovi za izdavanje institucionalne akreditacije, te je 18. septembra 2014. godine donijelo Rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu dodjeljuje institucionalna akreditacija.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH je, na prijedlog Komisije za ocjenu usklađenosti rješenja o akreditaciji visokoškolske ustanove ''Univerzitet u Sarajevu'', a na osnovu zaključka sa 17. sjednice Stručnog kolegija Agencije, održane 26. septembra 2014. godine, donijela Rješenje da se u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini izvrši upis visokoškolske ustanove ''Univerzitet u Sarajevu''.

Univerzitet u Sarajevu je, u organizacionom pogledu, velika i složena javna ustanova čiju osnovnu strukturu danas čini trideset organizacionih jedinica, dvadeset i dva fakulteta, tri akademije i pet naučno-istraživačkih instituta, unutar šest grupacija iz područja društvenih, humanističkih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka te umjetnosti.

Među pridruženim članicama Univerziteta su Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Gazi Husrev-begova biblioteka i Zemaljski muzej BiH, te druge univerzitetske jedinice.

  • Osnovno strateško opredjeljenje Univerziteta u Sarajevu je da bude autonomna akademska zajednica nastavnika, istraživača, umjetnika i studenata, inkorporirana u međunarodnu univerzitetsku i akademsku zajednicu. Pored internacionalizacije kao jednog od ključnih strateških ciljeva, Univerzitet ima za cilj kontinuirano jačati svoju ulogu odgovorne institucije unutar društvene zajednice u kojoj djeluje te ulogu prepoznatljivog središta naučnog i umjetničkog rada koje okuplja timove domaćih i međunarodnih stručnjaka i umjetnika oko projekata relevantnih u domaćem, regionalnom te širem društvenom kontekstu i okruženju - kazao je rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

Kao vodeći univerzitet u BiH, Univerzitet u Sarajevu se ne ograničava samo na pitanje domaće institucionalne akreditacije, već je činio i značajne korake ka međunarodnoj akreditaciji studijskih programa.

Kao uspješne primjere programske akreditacije, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu dobio je akreditacije od nekoliko akreditacijskih kuća Bureau Veritas (ISO 9001:2008), AQA, EFMD (EPAS), kao i uspješno okončan proces međunarodnog akreditiranja studijskih programa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od ASIIN-a, njemačke akreditacione agencije.

Riječ je o četiri studijska programa prvog ciklusa studija ''Automatika i elektronika'', ''Elektroenergetika'', ''Računarstvo i informatika'' te ''Telekomunikacije''.

Također, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu je poduzeo odgovarajuće korake ka međunarodnoj akreditaciji studijskih programa, saopćila je Služba za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.