BiH
88

Univerzitetu u Goraždu odobren upis na sve fakultete osim Fakulteta zdravstvenih nauka, smjer Medicina

Piše: E. A.
Ministar obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK Goražde Damir Žuga potpisao je rješenje o upisu studenata na prve godine Internacionalnog univerziteta Goražde.

Rješenjem je odobren upis na sve fakultete osim Fakulteta zdravstvenih nauka, smjer Medicina, gdje još uvijek nisu otklonjeni ranije uočeni nedostaci. Pokazala je to i ponovna projera koju je u avgustu mjesecu provela Komisija Ministarstva obrazovanja u proširenom sastavu sa dva eksperta za oblast visokog obrazovanja i medicinske struke.

"Na osnovu zapisnika Komisije može se konstatovati da je Internacionalni univerzitet uradio dosta na otkljanjanju uočenih nedostataka i da postoji napredak, o čemu smo mi upoznali i Vladu Kantona koja je saglasna da se može donijeti rješenje o izmjeni rješenja i dozvoliti upis studenata na sve fakultete osim Fakulteta zdravstvenih nauka, za koji će zbog svojih specifičnosti i dalje važiti član 1. i 2. prethodnog rješenja o zabrani upisa studenata na smjer Medicina", pojasnio je Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja.

Vlada je zadužila Ministarstvo da putem nadležnih inspekcija prati dinamiku otklanjanja preostalih nedostataka. Na rješenje koje je ministar potpisao nema prava žalbe, a nezadovoljna strana može pokrenuti sudski spor.

Žuga naglašava da je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo mnogo na ovom problemu, te da su u pripremi izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, gdje se u svakom poglavlju pooštravaju kriteriji i uslovi. Nakon njegovog usvajanja, Ministarstvo će donijeti nove normative i standarde za visoko obrazovanje kojim će se detaljnije urediti ova oblast u cilju poboljšanja kvaliteta visokog obrazovanja.