BiH
330

Univerzitetski klinički centar Sarajevo dobio najmoderniju ORL i maksilofacijalnu kliniku

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Klinika za bolesti uha, grla i nosa, te Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo od sada su smještene na 14. i 15. etaži Centralnog medicinskog bloka UKCS-a. Riječ je o moderno uređenim objektima u kojima će se pacijentima pružiti vrhunska njega.

Prvi pacijenti trebali bi biti liječeni u novim prostorijama za 15-ak dana, a danas je upriličeno svečano otvorenje. Vrpcu su presjekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor UKCS-a Rusmir Mesihović. Klinike se nalaze na prostoru od 2.700 metara kvadratnih s kapacitetom od 48 kreveta, četiri apartmana i četiri kreveta postintenzivne njege.

"Mi smo federalna ustanova od 2013. godine. FBiH je bila garant nekoliko puta za kredite iz kojih je napravljen ovaj dio UKCS-a. Trudimo se podići nivo zdravstvene zaštite na stepen koji će omogućiti da što manje tražimo usluge van BiH", rekao je Mesihović.

Unutrašnji radovi trajali su 16 mjeseci. Do sada je završeno 50 posto Centralnog medicinskoga bloka, a za kraj radova kojim bi se objekat u potpunosti stavio u funkciju potrebno je do 30 miliona KM. Ovdje nije riječ samo o modernizaciji, već i o potrebi da se nađe novi smještaj za pojedine klinike koje su smještene u oronulim zgradama i za koje je inspekcija dala savjet da se isele.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako je održano niz sastanaka sa ministarstvima zdravstva i da će se raditi na tome da se smanji opterećenje na klinike koje su do sada imali.

"Ovo može biti ponos svakom kliničkom centru u BiH. Dobili smo savršenstvo kada je uriječ o opremanju ovih klinika za sve nas koji ćemo trebati njihove usluge, možemo biti smireni. Tehnološki nivo je vrh medicinske nauke. Dobili smo izuzetnu opremu i ljekare koji je koriste, ali s druge strane nam nedostaje logistika u ime institucija države da bi ovo funkcioniralo", rekao je Čović, te zahvalio menadžmentu i svima koji su pokrenuli ove aktivnosti.

Kako je rekao direktor UKCS-a tokom obraćanja zvanicama, racionalnom potrošnjom sredstava uspjeli su uštedjeti blizu 600.000 KM sredstava namijenjenih za izgradnju 14. i 15. etaže CMB-a, te s preostalim novcem Saudijskog fonda za razvoj planiraju napraviti toplu vezu koja će spajati zgradu stare Hirurgije sa DIP-om i CMB-om. Također, uvodi se i standard "Zlatni sat" kojim će pacijent sa srčanim infarktom u okviru jednog sata od uspostavljanja dijagnoze biti opserviran i tretiran na Klinici za kardiologiju UKCS-a, te će mu biti obavljeni svi bitni pregledi.

"Ponosno mogu reći da imamo kadar. To je već funckionisalo, ali ne 24 sata. U narednih 48 sati to počinje funkcionisati", rekao je Mesihović, što znači da će srčani bolesnici imati svu potrebnu njegu u rekordnom roku od 24 sata.

Svečanom otvorenju 14. i 15. etaže Centralnog medicinskog bloka UKCS-a prisustvovao je veliki broj zvaničnika, ministara, ljekara i medicinskog osoblja. Prisutnima je prikazan i kratki film o historiji UKCS-a i njegovoj važnosti za život pacijenata iz cijele FBiH.