Zajednička konferencija
0

Univerziteti iz BiH i Turske uspostavljaju bolju saradnju

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Zajednička konferencija univerziteta Republike Turske i Bosne i Hercegovine otvorena je danas na Mašinskom fakultetu, u okviru posjete Sarajevu članova Rektorske konferencije Turske.

Konferencija ima za cilj dati direktnu podršku jačanju akademske zajednice BiH i njenom približavanju evropskim i svjetskim standardima, ali i uspostaviti čvršću saradnju univerziteta dviju zemalja na različitim nivoima.

Tokom cjelodnevnog rada ovog skupa, kojem prisustvuju profesori, dekani, senatori, rektori i studenti iz dvije zemlje, bit će predstavljeni nastavno-naučni, umjetnički i istraživački potencijali univerziteta BiH i Turske, te kandidirani projekti koji bi mogli biti realizirani u saradnji dviju akademskih zajednica.

Prigodnim je obraćanjem konferenciju otvorio rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Faruk Čaklovica, naglašavajući da naučni razvoj doprinosi nezavisnosti i dostojanstvu jedne zemlje. Svaka zemlja, kazao je, koja na međunarodnom nivou zabilježi naučni rezultat, dobija automatski međunarodno priznanje i uvažavanje.

"Univerzitet je taj koji narodu jedne zemlje pomaže da prepozna svoj identitet i buduće horizonte. U najtežem periodu BiH, tokom agresije i totalne opsade, profesori, saradnici i studenti nisu prestajali s radom ni u Sarajevu ni na slobodnoj teritoriji, čime smo se uzdigli do heroja odbrane akademskog dostojanstva", istaknuo je on.

Kao orijentaciju Univerziteta u Sarajevu, ali i cijele bh. akademske zajednice, naveo je integraciju u svjetski akademski proces i kontinuiran rad na podizanju međunarodne reputacije.

Predsjednik Rektorske konferencije Turske Yavuz Coşkun univerzitet ocjenjuje institucijom bez koje nijedan narod ne može opstati, i koja u svim naučnim i društvenim oblastima predstavlja "osnovnu lokomotivu" razvoja.

"Univerzitet treba biti bez ikakvog političkog uticaja u svijetu koji se globalizira, te biti faktor nadogradnje naših kulturnih i naučnih vrijednosti. Nadamo se da ćemo ovdje ostvariti saradnju koja će predstavljati primjer evropskoj i svjetskoj naučnoj zajednici", kazao je on.

Rektorsku konferenciju BiH, koju čini osam javnih univerziteta, predstavio je potpredsjednik te institucije Refik Šahinović, naglasivši da ona u skladu s općom političkom i društvenom situacijom u BiH djeluje u dosta složenim uvjetima. Kao cilj ove institucije naveo je završetak akreditacije univerziteta i izmjenu njenog statuta, te uspostavljanje što bolje saradnje s rektorskim konferencijama drugih zemalja.

Predviđeno je da učesnici današnjeg skupa usvoje zajedničku izjavu koja je na tragu povećanja mobilnosti akademskog osoblja i studenata, te uspostavljanja kvaliteta u realizaciji naučno-nastavnog procesa, vrednovanja znanja, ishoda učenja i razvoja cjeloživotnog učenja.

Turska delegacija će u Sarajevu boraviti do 19. juna.