BiH
0

Univerzitet u Tuzli svečanom akademijom obilježio 38. godinu uspješnog rada

Piše: D. Brkić
Foto: E. S./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Univerzitet u Tuzli danas je svečanom akademijom u amfiteatru Filozofskog fakulteta počeo obilježavanje 38. godišnjice uspješnog rada.

U narednim danima bit će organizovana promocija diplomanata, magistranata i doktora nauka.

Rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović kaže kako na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti studira oko 16.000 studenata.

"Za nas je ovo veliki dan, iako su okolnosti u kojim radimo veoma teške. Ukupna ekonomska, finansijska, pa i politička kriza se reflektuje na rad Univerziteta u Tuzli, ali smo mi sve te poteškoće do sada uspješno savladavali. Iza nas je vrlo uspješna godina u kojoj imamo 1.600 diplomanata, poboljšan procenat prolaznosti na svim fakultetima i sa započetim trećim ciklusom studija... Dakle, Univerzitet u Tuzli ulazi u dalju fazu akademske reforme i integracije u evropski prostor visokog obrazovanja“, kaže Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

Na svečanoj akademiji je promovisano i sedam zlatnih studenata Univerziteta u Tuzli. Riječ je o Jeleni Lovrić, koja je Ekonomski fakultet okončala sa prosjekom ocjena 9,90, Ajli Mehanović, koja je Elektrotehnički fakultet okončala sa prosjekom ocjena 9,85, Mirni Alibegović, koja je Pravni fakultet okončala sa prosjekom ocjena 9,82, Sabiru Muminoviću, koji je Filozofski fakultet, Odsjek za bosanski jezik okončao sa prosjekom ocjena 9,79, Lejli Softić, koja je Fakultet za tjelesni odgoj i sport okončala sa prosjekom ocjena 9,63, Vahidi Muratbegović, koja je Rudarsko-građevinsko-geološki fakultet okončala sa prosjekom ocjena 9,54 i Amili Brkić, koja je Medicinski fakultet okončala sa prosjekom ocjena 9,52.