BiH
0

Univerzitet u Sarajevu zabrinut zbog stanja bh. društva

FENA
Univerzitet u Sarajevu zabrinut je zbog ukupnog stanja i evidentne duboke moralne krize u koju je zapalo bh. društvo te apelira na sve javne institucije da u javnim nastupima djeluju senzibilnije, smirujuće, profesionalno i objektivno, u cilju izbjegavanja daljih frustracija građana BiH, saopćeno je iz danas iz ove visoko obrazovne institucije.

Univerzitet objašnjava da recidivi agresije na BiH, koji se prije svega, izražavaju u složenoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, poprimaju krajnje zabrinjavajuće oblike koji se manifestuju kroz različite pojave narušavanja elementarnih ljudskih prava.

  • BiH je vjerovatno jedinstvena zemlja u kojoj se presuđuje žrtvi, kao što je to slučaj s Fatom Orlović. Mnogobrojni pritisci i otvoreni napadi na medije širom BiH, kao što je napad na Željka Kopanju i na NTV Hayat te prijetnje smrću uredniku FTV Bakiru Hadžiomeroviću, govore o tome da je naophodno da nadležne institucije poduzmu hitne korake na stabilizaciji ukupne situacije u BiH da bi postala zemlja zdravog, normalnog i bezbjednog življenja, navedeno je u saopćenju.

Univerzitet, kao akademska zajednica, daje prednost razumijevanju, podršci, toleranciji, uvažavanju, ljudskim slobodama, te duhovnom i kulturnom razvoju, osnovnim kriterijima modernog društva i progresa, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.