BiH
0

Univerzitet u Sarajevu promovisao 11 doktora

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano promovisano 11 doktora nauka.

Doktorante je proglasio rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica i to Dževada Hodžića na čast doktora filozofskih nauka, Irfana Handukića na čast doktora pedagoških nauka, na čast doktora historijskih nauka Edina Radušića, Velizara Sredanović na doktora žurnalističkih nauka, Faika Špagu na čast doktora političkih nauka, na čast doktora bioloških nauka Lejlu Pojskić, na čast doktora tehničkih nauka Abdulaha Akšamovića, na čast doktora stomatoloških nauka Nedima Smajkića, te na čast doktora medicinskih nauka Seida Jamakosmanovića, Mirsada Čabaravdića i Belmu Paraliju.

"Promocija doktoranata predstavlja najveću čast cijeloj akademskoj zajednici. Svi vi koji ste danas promovirani uspješno ste savladali obrazovni proces i stekli preduvjete za nastavak naučnoistraživačkog rada. Doktori nauka su danas potrebniji nego ikada i predstavljaju faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini", kazao je rektor.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas uspješno je doktoriralo 2.329 kandidata iz 43 naučne oblasti.

"Za duhovni i kulturni napredak država treba zahvali prije svega nauci. Univerzitet je postigao zavidan nivo u regiji i da bi ga zadržao moramo se zalagati za doktorske studije i boriti se za doktorante. Trebamo se zalagati da popravimo sve ono što se u dosadašnjoj praksi pokazalo kao neefikasno", kazao je rektor prof.dr. Faruk Čaklovica.

Predsjednici komisija za odbranu disertacije predstavili su kandidate i njihove teme za svakog kandidata ponaosob.

"U našem dosadašnjem školovanju svaka stepenica je zahtijevala uvijek više angažiranja, ali ova zadnja je zahtijevala najviše truda, rada i pomoći mentora, biblioteka, profesora i ponajviše članova obitelji. Zato vam svima iskreno zahvaljujem i čestitam", kazao je dr. Edin Radušić uime svih promoviranih doktora nauka.