BiH
0

Univerzitet u Sarajevu promovirao 10 doktora nauka

FENA
Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je promovirano 10 doktora iz pravnih, hemijskih, pedagoških, psiholoških, žurnalističkih, farmaceutskih, poljoprivrednih i islamskih nauka.

Na čast doktora pravnih nauka promovirani su Sanjin Bandović i Nežla Borić, doktor hemijskih nauka Danijela Vidić, doktor pedagoških nauka Haris Cerić, doktor psiholoških nauka Almira Isić, doktor žurnalističkih nauka Emin Mesić, doktor poljoprivrednih nauka Amir Ganić, doktor islamskih nauka Mustafa Hasani , te doktori farmaceutskih nauka Alija Uzunović i Kemal Durić.

„Novi doktori znanosti predstavljaju novi potencijal BiH, nove mogućnosti i veću snagu u sučeljavanju s obavezama i problemima koje naše vrijeme stavlja pred nas. Zato svaka nova promocija doktora nauka čini radost u kojoj svaki put jasnije možemo spoznati da BiH ima perspektivu i koja daje perspektivu onim građanima koji su spremni da je prihvate i okrenu se novim izazovima“, rekla je prof. dr. Slavenka Vobornik, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu.

Svojevrstan dokaz te perspektive, ističe, su doktoranti i istinski su podsticaj drugima da se okrenu mogućnostima gradnje vedrije i bolje budućnosti.

Univerzitet u Sarajevu na najbolji način, kaže, ispunjava svoje obaveze i društvene odgovornosti na pragu evropske humanističke tradicije.

Tvdi da je osim mnogih evidentnih problema dostigao zavidan znanstveni i edukativni nivo, kojim omogućava dominiranje ne samo unutar akademske zajednice BiH nego ga čini i značajnim faktorom obrazovne i znanstvenoistraživačke djelatnosti u regionu.

Zaključila je da bez razvijene znanosti ne može biti ni blagostanja jedne zemlje i naroda te da se znanje mora promovirati kao važan segment ljudskog progresa.