BiH
0

Univerzitet "Philip Noel-Baker" u sukobu s Ministarstvom obrazovanja i nauke KS-a

FENA
Predstavnici Internacionalnog univerziteta "Philip Noel-Baker" u Sarajevu danas su se javno usprotivili posljednjem Rješenju Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a kojim je utvrđeno da taj univerzitet ne ispunjava uvjete za početak rada.

O detaljima pravnog procesa koji ovaj univerzitet vodi sa spomenutim Ministarstvom od prošle godine govorili su na današnjoj konferenciji za medije rektor Univerziteta Stiepo Andrijić, stručni saradnici ministra obrazovanja i nauke KS-a te predstavnici roditelja i studenata.

Univerzitet, kao ustanova u osnivanju, započela je školsku 2006./2007. godinu bez rješenja ministra obrazovanja i nauke KS-a o ispunjavanju uvjeta za početak njegovog rada. Studenti tako već pohađaju nastavu bez zakonskog osnova.

Konferencija za medije, koja se u konačnici pretvorila u miting studenata i roditelja te javnu raspravu s predstavnicima Ministarstva, pružila je oprečne informacije o problemu s kojim se već duže suočava Univerzitet.

Predstavnici Univerziteta tako tvrde da su svi uvjeti ispunjeni te da je Ministarstvo posljednje Rješenje od novembra ove godine donijelo protivno zakonu, međunarodnom pravu, Daytonskom sporazumu te Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

To potkrepljuju činjenicom da je Rješenje doneseno nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu u korist Univerziteta, a po osnovu njegove prethodne žalbe, te dva rješenja Ministarstva kojim je utvrđeno da ova visokoškolska institucija ne ispunjava uvjete za početak rada.

Stručni saradnici ministra obrazovanja i nauke KS-a Safeta Keše, Almir Mašala i Ljiljana Prelečec tvrde da se u spornom Rješenju jasno navodi da će Univerzitet dobiti dozvolu za rad odmah po ispunjenju navedenih uvjeta te otklanjanja nedostataka. Za to je utvrđen i rok, a riječ je o aprilu naredne godine.

Rješenjem se traži usklađivanje organizacije Univerziteta njegovim organizacionim modelom navedenim u Elaboratu o osnivanju Philip Noel-Baker Univerziteta. Na Elaborat je Vlada KS-a dala saglasnost, ali njime tada nije bio predviđen Fakultet diplomatije, koji trenutno pohađa 11 studenata.

Potrebno je, između ostalog, postojeću dokumentaciju dopuniti podacima o opterećenju, odnosno angažiranosti nastavnika za sve osim za prvu godinu studija (diplomirane nastavnike i magistre predviđene godine studija) te ispuniti Standarde i normative za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na području KS-a, koja se odnosi na dvije trećine verificiranih nastavnika u stalnom radnom odnosu za diplomirane nastavnike i magistre predviđene godine studija.

U petak 30 novembra dogovoren je sastanak predstavnika Univerziteta s ministrom Kešom da bi se postojeće prepreke pokušale razjasniti i riješiti.